Otok Iž ostao bez liječnika: “Ovo se nikad nije dogodilo, prije smo imali i zubara”

Vijesti 03. ruj 202410:25 0 komentara
Opća bolnica u Koprivnici objavila je u ponedjeljak javni natječaj kojim traži 27 novih radnika
N1

Otok Iž ostao je bez liječnika nakon što je otišao i posljednji koji je ondje bio protekle dvije godine. Velike probleme to stvara otočanima, uglavnom starijoj populaciji. Iž je najnaseljeniji otok koji administrativno pripada gradu Zadru.

Skupili novac za opremu liječnika

“Što da vam kažem, bez doktora biti to je danas praktički nezamislivo. Po zimi nas je 50-ak, 60-ak, a po ljeti nas zna biti oko dvije i po tisuće. Zato mi želimo da se to stvarno stavi na jedan nivo da pokušamo dobiti doktora natrag.

Veli Iž je skupio novac da mu kupi opremu. Pa gdje to ima?”, poručio je Mladen Lovrin, predsjednik MO Mali Iž.

Jedina veza sa sustavom je medicinski tehničar

“Ja uvijek mogu napraviti osnovne stvari, kao što su izmjeriti tlak, ali ja nemam ovlasti za više toga. Ja ne bih trebao niti dati injekciju ako je doktor ne ordinira. Ja sam u pripravnosti od 0 do 24 tako da ja se na sve moram javiti bilo to hitno ili ne”, kazao je Damjan Sutlović, medicinski tehničar u ambulantama Veli Iž i Mali Iž.

U Velom Ižu zimi je oko 250 stanovnika.

“Veli Iž i Mali Iž imaju zgradu ambulante od 30-ih godina prošlog stoljeća. Nikad se nije dogodilo da nemamo doktora, dapače, imali smo i zubara, imali smo i rengen. Otok Iž se kao i mnogi drugi otoci susreće s puno problema i s poštom, opskrbom, čuli smo da će se i dućan zatvoriti, imamo problema s odvodnjom, s kanalizacijom, sa prometom”, rekao je Siniša Kulišić, predsjednik MO Veli Iž za HRT.

Brodom na Iž?

Privremeno je rješenje pronađeno zahvaljujući tehnologiji koja će liječniku s Ugljana omogućiti da propisuje terapiju i izdaje uputnice iškim pacijentima.

“Postoji još jedno potencijalno rješenje s kojim bismo krenuli kroz nekoliko dana a to je da se i fizički doktor jednom ili dvaput tjedno dovozi brodom na Iž tako da može napraviti i djelomične preglede koje trenutno nema pod svojom ingerencijom medicinski tehničar koji se tamo nalazi”, kazao je Mario Kožul, zamjenik ravnateljice Doma zdravlja Zadarske županije.

Svi se nadaju da će barem to uskoro biti i ostvareno.

“Mi trebamo doktora, ovdje su većinom stari ljudi koji ne mogu ni ići u Zadar niti ima tko doći po njih, pogotovo ako je ružno vrijeme ili što, ako je doktor tu on će doći pa ćemo preživjeti, ako ne – nema, mi idemo goodbye, put crkve”, komentirala je Eva Švorinić, Mali Iž.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!