Pilot koji se borio s dvije buktinje: Emocionalno me pogodilo. Požar je ušao u luku mog djetinjstva

Vijesti 31. srp 202422:32 0 komentara
Pilot koji se borio s dvije buktinje: Emocionalno me pogodilo
Ivo Cagalj/PIXSELL/ilustracija

Od utorka gori kod Skradina. Kada se činilo da je požar lokaliziran - nova buktinja. Zbog vjetra vatra stalno mijenja smjer i sve je bliže kućama, a vatrogasci zasad ne uspijevaju pronaći rješenje.

Tomislav Vacenovski, pilot kanadera koji je gasio požar kod Skradina, za net.hr je opisao borbu s vatrenom stihijom.

“Jučer požar kod Skradina je bio specifičan po tome što je na njemu bilo sve teško. Bila je teška površina za uzimanje vode, bio je težak zrak po pitanju, dosta je treslo, avion je bio nemiran, bilo je puno dima. Bila je zahtjevna konfiguracija tla, bilo je jako teško formirati manevar i napasti čelo požara kako bi što prije zaustavili intenzitet i da se dalje širi. Jedan dio posla smo uspjeli napraviti kad smo otišli po gorivo u Zadar. Preusmjerili su me na požar kod Zadra koji je opet bio specifičan po nekim svojim parametrima po recimo gorivnom materijalu, nije bilo moguće prići bliže požaru zbog tih isparavanja nekih otrovnih plinova”, ispričao je pilot.

Dodao je nikad nije toliko blizu baze gorjelo. “Bio sam i emocionalno dosta pogođen kad sam vidio da požar ulazi u zračnu luku mog djetinjstva. Tu od ’96. letim. Dao sam sve od sebe da ga izbacimo što prije van iz našeg perimetra.”

Opisao je i kakvi su uvjeti u kanaderu. “Jako je vruće, avion je dosta naporan za letenje jer su male visine, male su brzine. Ljudi misle da je to lagano, ne, teže je letjeti sporije nego brže. Brže kad letite dosta je visoko, na malom prostoru leti puno zrakoplova, puno je dima i potrebno je stvarno imati šestero očiju kao što je ovdje da odradimo zadaću sigurno i precizno.”

Sve o požarima u Dalmaciji pratimo na OVOM LINKU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!