Plenković objavio: Dižemo plaće vatrogascima

Vijesti 01. kol 202410:52 0 komentara

U četvrtak je održana 17. po redu sjednica Vlade Republike Hrvatske, a predsjednik Vlade Andrej Plenković je održao uvodni govor.

U uvodnom govoru, premijer Andrej Plenković osvrnuo se na niz požara s kojima je Dalmacija suočena proteklih nekoliko dana. Zahvalio je svim vatrogascima na požrtvovnosti i svima koji su pomogli u gašenju požara.

“Hvala gospodinu Tucakoviću i svim vatrogascima diljem Hrvatske”, poručio je.

Inflacija

Komentirao je i inflaciju:

“Procjena u srpnju na godišnjoj razini je 2,3 posto, na mjesečnoj razini 0 posto, to znači da inflacija već 20. mjesec kontinuirano usporava u Hrvatskoj, što je jako dobro. Trenutna stopa nam je najniža od lipnja 2021. godine”, kazao je premijer.

Turizam

Osvrnuo se i na turizam. Rekao je kako imamo četiri posto više dolazaka nego prošle godine. Najveći broj turista dolazi nam iz Njemačke.

“Croatia Airlines je krenula u obnovu svoje flote. Dogovoreno je da se putem leasing ugovora u sljedeće tri godine dovede u Hrvatsku 15 novih modernih zrakoplova”, dodao je Plenković.

Čestitao je i svim našim sportašima na OI koji su osvojili medalje i poželio sreću ostalim.

Što se tiče Europske komisije, Plenković je rekao da će Vlada danas na sjednici predložiti da Dubravka Šuica, aktualna potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju bude kandidatkinja i u sljedećem mandatu.

Povećanje plaća vatrogascima

Rekao je da će se na sjednici govoriti i o visini dodataka za vatrogasce.

“Mislim da je riječ o kvalitetnom rješenju”, dodao je Plenković i podsjetio da su u mandatu HDZ-a ne samo transformirali hrvatsku vatrogasnu zajednicu na razinu središnjeg državnog ureda nego i značajno povećali sredstva, uložili 600 milijuna eura u opremanje i modernizaciju, ali i naručili nova dva kanadera.

Besplatan školski obrok za 300.000 učenika osnovnih škola

Danas je na sjednici Vlade na redu i odluka o kriterijima i načinu sufinanciranja troškova prehrane i javnog prijevoza za učenike osnovnih škola

“Ove odluke vrijedne su 107 milijuna eura. 72 milijuna eura za besplatan školski obrok za oko 300.000 učenika osnovnih škola, a 35 milijuna eura ide na sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola, rekao je.

Nezaposlenost je najmanja

Plenković je dodao da je ostvarena i rekordna zaposlenost u Hrvatskoj.

“Nezaposlenost je najmanja, ona je ispod šest posto. Ostvaren je i rekoradan rast plaća.”

Nacionalni plan stambene politike

Krajem kolovoza, kada Vlada ponovno krene zasjedati, nastavit će s pripremama za rebalans državnog proračuna. Konzultacije se vode, rekao je premijer.

“Također ćemo pustiti tada u javno savjetovanje i prijedlog novih poreznih izmjena, a u savjetovanje će krenuti i nacionalni plan stambene politike koji će prije toga biti još jednom raspravljen na razini kabineta i Vlade kako bismo se pozabavili temama koje su itekako važne za svakog hrvatskog čovjeka, a to je prije svega cijena nekretnina i cijena najma, koje su značajno povećane u zadnjih nekoliko godina. Tu smo odlučni pronaći promišljene politike i rješenja koje trebaju pomoći građanima u ovom kontekstu, dodao je Plenković.

Usklađivanje mirovina

Plenković je dodao i kako idu dalje s usklađivanjem mirovina.

“Ta usklađenja će za prvih šest mjeseci biti 7 % u odnosu na prosječne plaće, tako da će se na jesen isplatiti uvećane mirovine”, najavio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!