Poduzetnik za N1 najavio analizu Vladine odluke: Provjerit ćemo jesu li zaposleni kvalitetni ljudi ili HDZ-ovi

Ekonomija 26. srp 202410:54 3 komentara
Boris Podobnik daje izjavu za N1
N1

Član nadzornog odbora udruge Glas poduzetnika Boris Podobnik u N1 Studiju uživo našem Iliji Radiću komentirao je značajan rast plaća za ukupno 270 državnih dužnosnika.

Argument vladajućih je motivirati kvalitetne ljude da se uključe u politiku, ali i da se prevenira korupcija. Iako, premijer Andrej Plenković time ne potvrđuje da je korupcije u redovima njegove Vlade tijekom dva mandata bilo, bez obzira na brojne afere i odlaske s raznih pozicija, ponajprije ministarskih.

“Generalno, kad se govori da je ovo antikoruptivna mjera, vidjet ćemo za dvije godine, kad Transparency International objavi izvješće. Uz to, imat ćemo priliku puno brže vidjeti da li ovo povećanje plaća uistinu privlači kvalitetne ljude ili samo one iz HDZ-a. Napravit ćemo analizu novozaposlenih”, najavio je Podobnik.

Mogu li poduzetnici pratiti ovo povećanje plaća?

“To teško. Vrijedi zabluda da poduzetnici imaju velike plaće, ali to nije tako. Kao što vladajući žele privući kvalitetne ljude, tako i poduzetnici žele zadržati takve uz sebe, ali nije lako.”

Smatra da bi svi rado na ministarske pozicije.

“Da je ova vlast kao ona u Singapuru, svakako. Kad bi se željele napraviti istinske reforme, a ne da vas netko blokira. Zamislite da ih idete raditi, ali netko kaže da ne smijete”, kaže Podobnik.

Ministar financija tvrdi da je s proračunom sve u redu, ali nedavno je od kolega ministara tražio oštre rezove kako bi se smanjio vanjski dug.

“Svakako, to je paradoks. Kao što je i to da slovenski premijer sad ima manju plaću od hrvatskog, a njihov BDP je jači nego kod nas. Dakle, ovdje proračun većim dijelom odlazi na plaće, što nije održivo dugoročno. Također, ako netko tko je zadužen za proračun smatra da postoje problemi, onda vjerujem da ih ima.”

Naglasio je i da bi zbog takvog trošenja proračuna mogli patiti projekti.

“Za dvije godine ćemo vidjeti i nadam se da će biti kako kaže premijer. Barem da preskočimo Sloveniju ako već naš premijer ima veću plaću od slovenskog”, zaključio je Boris Podobnik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare