Domovinski pokret je karta HDZ-a za EU? “Ja se ne bih igrao s time”

Vijesti 03. lip 202411:29 1 komentar

Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a, bio je gost N1 Studija uživo kod našeg Igora Bobića s kojim je razgovarao o političkim aktualnostima.

Milorad Pupovac jedan je od kandidata na izborima za Europski parlament na Fair play listi 9: “Ja se nadam da će naša lista uspjeti i vjerujem da će uspjeti. To je za mene kao predsjednika jedne od ključnih komponenti te liste, najvažnije, da postignemo rezultat i da imamo jednog eurozastupnika kao grupacije liberalno, socijaldemokratskih i manjinskih stranka”, kazao je.

“Svi radimo na tome da lista dobije što više glasova, da se preferencijalnim glasovima osigura što veći broj glasova da imamo taj jedan mandat, tko će to biti je stvar natjecanja unutar nas. Svi zajedno radimo za našu zajedničku listu”, dodao je.

“Koriste demokraciju protiv demokracije”

Pupovac je odgovorio na pitanje hoće li ići u Europski parlament ako dobije dovoljan broj glasova: “Imam dosta posla ovdje i moj prvenstveni zadatak je da imamo jednog eurozastupnika neovisno o tome tko će to biti. Mi ćemo kada rezultat bude postignut znati na koji način ćemo ti mandatom postizati u Europskom parlamentu ono što nam je interes. A to je zastupati ljudska prava, slobode, građanske slobode, moderne političke vrijednosti, moderni politički pluralizma, ali isto tako i regionalnu razvijenost, regionalne različitosti u našoj zemlji i regionalne posebnosti u europskom kontekstu te pitanje socijalne jednakosti i zaštite temeljnih vrijednosti na kojima je nastala Europska unije”, objasnio je Pupovac.

“Antifašističke vrijednosti, socijalna prava, ljudska prava i građanske slobode su pred ozbiljnom ugrozom pred populističkim, nacionalističkim i ekstremno desnim strankama koje zapravo koriste demokraciju protiv same demokracije”, dodao je.

Pupovac je istaknuo da će onaj koji dobije najveći broj glasova biti dužan zastupati vrijednosti zajedničke liste.

“Smisao naše političke utakmice za Europski parlament je da sačuvamo politički centar i lijevo od političkog centa”, rekao je.

“Ja se ne bih igrao s time…”

“One koji predstavljaju prijetnju za demokraciju u Europskoj uniji ne možemo podržati i nećemo podržati”, dodao je Pupovac.

Predsjednik SDSS-a komentirao je novu hrvatsku Vladu i odgovorio na pitanje može li Domovinski pokret biti karta HDZ-a za odlazak u Europsku uniju: “To nije dobra iskaznica za formiranje većine u Europskom parlamentu. To podsjeća na razdoblja prije Drugog svjetskog rata u kojima se išlo po sistemu kompromisa s onim što je volja naroda pa je onda završio s projektom koji je raspalio mržnju, nasilje, donio rat i užasne ratne zločine. Ja se ne bih igrao s time, a ni s time da Domovinski pokret može biti karta s kojom se može otići u Europsku uniju jer da je tako bile u vrijeme pregovora s Europskom unijom, mi Europske unije ne bismo vidjeli, stajali bismo pred vratima. Ako netko misli da s njima može proći na vrata europskih institucija, to je poraz Europske unije, ali i poraz Hrvatske”, istaknuo je Pupovac.

“Politika koje se zagovara iz redova Domovinskog pokreta je antimanjinska, antidemokratska i u konkretnom smislu antisrpska. Ona predstavlja ozbiljnu prijetnju ustavnim i demokratskim vrijednostima”, dodao je Pupovac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare