Raste broj zaraženih koronavirusom, posjeti oboljelima zabranjeni

Vijesti 26. srp 202410:31 0 komentara
Pixabay/ilustracija

Broj zaraženih koronavirusom ponovno je u porastu, zbog povećanog broja oboljelih u nekim županijama na snazi su zabrane posjeta pacijentima u bolnicama. No, ako se pita Zlatka Trobonjaču s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, ne događa se ništa dramatično.

“Broj novoinficiranih sada se prati na tjednoj bazi, a ne na dnevnoj, kao što je to bilo prije. Radi se o nekoliko stotina inficiranih na tjednoj bazi. Taj porast je krenuo početkom 6. mjeseca”, kazao je na HTV-u imunolog Trobonjača.

Dodaje kako se to dogodilo zbog povećanog broja turista u našoj zemlji, te da je logično da se zbog porasta broja oboljelih ograničavaju posjeti u bolnicama.

“Ipak su u bolnicama naši sugrađani koji boluju od nekih primarnih bolesti, a koje mogu biti podloga za razvoj težih oblika COVID-a“, kazao je.

Kazao je da smrtnost od COVID-a u ovom trenutku nije u dramatičnom porastu.

“Uvijek će biti sugrađana koji će stradati od ovog virusa, koji imaju podležeće bolesti za koje znamo da mogu dovesti do težih oblika bolesti, pa i do smrti. Smrti od COVID-a će uvijek biti. Međutim, ona je manja u odnosu na početak epidemije kada je ta smrtnost bila na razini 2%. Ona je sada nešto veća nego što je smrtnost od gripe, a znamo da je smrtnost od gripe negdje 0,1%”, rekao je Trobonjača.

Poručio je kako virus postupno evoluira.

“To znači da nastaju virusne varijante koje imaju sve veću zaraznost i da se sve lakše šire u populaciji, od čovjeka do čovjeka. Tako da ove novije virusne varijante, nazvane FLiRT, poput ovih KP2 ili KP3 podvarijanti omikron virusa, se relativno lako šire i u ljetnim mjesecima kada uvjeti za širenje respiracijskih virusa nisu baš najpogodniji, budući da ljudi više borave u vanjskim prostorima. Međutim, ti vanjski prostori ponekad se zamijene unutarnjim prostorima, pa su veće mogućnosti da se virus proširi”, objasnio je.

Kazao je kako je porast i dalje daleko manji nego što je bio u velikim epidemijskim valovima.

Nove virusne varijante koje se trenutno šire “potomci” su omikron virusa, i to BA2 soja, nazvanog BA.2.86 ili Pirola.

“Za taj virus su govorili da izaziva nešto teže kliničke oblike bolesti. Međutim, koliko vidimo, nije to baš tako. Nasljednici su sada FLiRT virusi. Bolest je blažeg karaktera nego što je to bila COVID bolest koja je bila izazvana Delta virusom”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!