Ravnatelj DHMZ-a najavio pad temperatura: “U nekim dijelovima Hrvatske za više od deset stupnjeva”

Vijesti 15. kol 202422:32 0 komentara
Unsplash / Ilustracija

Ravnatelj DHMZ-a Ivan Guttler govorio je o visokim temperatura koje ovih dana bilježimo u cijeloj zemlji te otkrio kada bi se moglo očekivati osvježenje.

“Prognoze pokazuju, a pozivamo i građane da obrate više pažnje, da je nedjelja na ponedjeljak razdoblje kada ćemo očekivati smanjenje temperature. U nekim dijelovima Hrvatske više od deset stupnjeva. Osim promjena u temperaturi, to će pratiti i velike količine oborina”, kazao je Guttler za RTL. Dodao je kako bi u nekim dijelovima moglo biti i više od 50 litara kiše lokalno.

“Ono što definitivno uočavamo, ne samo prethodnih godina, nego desetljećima je da se planet zagrijava. Zagrijava se Hrvatska, Europa, Sredozemlje, čitav svijet. Znamo zašto se zagrijava – zato što se emitiraju CO2, metan, didušikov oksid. To su plinovi koji se moraju prestati emitirati. Kad to prestanemo, usporit ćemo globalno zagrijavanje” , govori Guttler o sve češćim toplinskim valovima, a problem je kaže i sve viša temperatura mora, gdje je Jadran posebno pogođen.

“Ova godina natječe se s prošlom”

“Sezonske prognoze za jesen govore o jeseni koja će biti toplija od prosjeka, kao i sezonske prognoze za zimu. Tu govorimo o velikim razdobljima od tri mjeseca. U takvim razdobljima mogu se ugurati nešto hladniji dani i tjedni. Kad gledamo cijelu 2024., ona se natječe s 2023., hoće li biti najtoplija ili druga najtoplija.

Dijelom je i zbog prirodnih razloga, nije sve globalno zagrijavanje. U 2023. smo imali prirodnu pojavu u Tihom oceanu koja se zove El Nino. To je pojava gdje se svakih četiri-pet godina dižu temperature Pacifika i zbog toga raste temperatura cijelog planeta”, rekao je GuttLer.

“Toplinski valovi nisu ništa novo. Ono što trpimo usred klimatskih promjena je njihov povećan broj, duljina i intenzitet”, zaključio je Guttler.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!