Razne aktivnosti za Svjetski dan zdravlja idući tjedan, evo kakav program građani mogu očekivati

Vijesti 07. tra 202415:30 0 komentara
Filip Kos/PIXSELL

Svjetski dan zdravlja obilježit će se idući tjedan raznim aktivnostima, od obilaska obnovljene Škole narodnog zdravlja „dr. Andrija Štampar“ i Dana otvorenih vrata Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo do panela na temu mentalnog zdravlja i punkta zdravlja na Jarunu.

“Svjesni činjenice da je zdravlje milijuna ljudi širom svijeta opterećeno bolestima, Svjetski dan zdravlja ove godine zagovara pravo svih i svugdje na pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama, obrazovanju i informacijama, kao i sigurnoj pitkoj vodi, čistom zraku, dobroj prehrani, kvalitetnom stanovanju, pristojnim uvjetima rada i okoliša te slobodi od diskriminacije”, ustvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Kada sve to stavimo pod zajednički nazivnik, vraćamo se na našu reformsku poruku  ‘Zdravlje je prvo’ koja nije samo putokaz ove Vlade već i životna činjenica.  Kada je ‘Zdravlje prvo’ imamo temelj ostvariti sve naše želje i snove i pružiti najbolje od sebe svojoj obitelji, najbližima, sugrađanima i lokalnoj zajednici. Kada je ‘Zdravlje prvo’ imamo temelj za stvaranje uspješne, vitalne, pravedne, održive i suverene Hrvatske“, istaknuo je.

Po Beroševim riječima,  uz svjesnost o genetskim predispozicijama, na nama je koliko ćemo biti zdravi i upravo zbog toga napravili su oštar zaokret prema prevenciji u sklopu pokrenute reforme zdravstvenog sustava koja, među ostalim, revitalizira bogato nasljeđe dr. Andrije Štampara te se kontinuirano odvija s pacijentom u fokusu.

Obilazak obnovljene Škole narodnog zdravlja „dr. Andrija Štampar“ ukupne vrijednosti 14,8 milijuna eura predviđen je u ponedjeljak, 8. travnja, kao i obilazak obnovljenog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ukupne vrijednosti 22,6 milijuna eura, u pratnji premijera Andreja Plenkovića i drugih.

U srijedu će se održati panel na temu mentalnog zdravlja, a u četvrtak Dan otvorenih vrata Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Edukacijskom centru gdje će građani imati priliku izmjeriti arterijski tlak, odrediti indeks tjelesne mase, mjeriti razinu glukoze u krvi i savjetovati se o zdravim životnim navikama.

Za nedjelju je najavljen obilježavanje Svjetskog dana zdravlja punktom “Zdravlje je prvo“ na Malom jezeru, na Jarunu, gdje će građani moći kontrolirati čimbenike rizika kroničnih nezaraznih bolesti, savjetovati se s liječnicima o zaštiti zdravlja kože te zdravom načinu života.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!