Hrvatski sabor uskoro završava redovno proljetno zasjedanje

Vijesti 11. srp 202415:44 1 komentar
Robert Anic/PIXSELL

Hrvatski sabor u petak će glasovati o nizu prijedloga zakona među kojima su oni o državnim službenicima, o reviziji, o računovodstvu, o tržištu kapitala te o provedbi europske uredbe o tržištima kriptoimovine i time završiti redovno proljetno zasjedanje.

Predloženim izmjenama Zakona o državnim službenicima se, zbog kašnjenje u izradi aplikativnog rješenja za Centralizirani sustav za zapošljavanje, produžuje primjena dosadašnjih propisa pri zapošljavaju u državnu službu. Centralizirani sustav za zapošljavanje trebao je stupiti na snagu 1. srpnja, no kako nije dovršena aplikacija za novi sustav, u prijelaznom razdoblju do 1. studenoga, postupak i raspisivanje javnog natječaja i oglasa za prijem u državnu službu na određeno vrijeme provodit će se prema dosadašnjim propisima.

Izmjenama zakona također se u prijelaznom razdoblju do 1. siječnja 2026., osim državnim službenicima, omogućuje privremeni i trajni premještaj u državnu službu i službenicima lokalnih jedinica te javnih službi.

Sabor će glasovati i o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala kojima se u domaće zakonodavstvo prenose odredbe europske direktive o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD). Cilj joj je osigurati odgovarajuće javno dostupne informacije o tome kako rizici o održivosti (kao što su klimatske promjene ili ljudska prava) utječu na poslovanje poduzetnika, ali i kako bi poslovanje poduzetnika bilo transparentno iskazano, u pogledu utjecaja poslovanja na društvo i okoliš.

Sabor će glasovati i o Zakonu o provedbi europske uredbe o tržištima kriptoimovine kojoj je cilj zaštititi ulagatelje i očuvati financijsku stabilnost, a istodobno omogućiti inovacije i potaknuti privlačnost sektora kriptoimovine. Zakonom se provodi europska uredba o tržištima kriptoimovine, tzv. uredba MiCA, a cilj joj je zaštititi ulagatelje i očuvati financijsku stabilnost, a istodobno omogućiti inovacije i potaknuti privlačnost sektora kriptoimovine.

Pred zastupnicima će se naći i više prijedloga imenovanja pa će tako, uz ostalo, glasovati i o prijedlogu saborskog Odbora za izbor i imenovanja da se aktualni guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić i njegova zamjenica Sandra Švaljek ponovno izaberu na još jedan mandat, a na jedno od mjesta viceguverera dođe Maroje Lang umjesto Romana Šubića, kojem istječe mandat.

Također, glasovati će i o prijedlogu saborskog Odbora za pravosuđe da se za dva člana Državnog sudbenog vijeća iz reda zastupnika Hrvatskog sabora imenuju Mišel Jakšić i Željko Lacković, a za dva člana Državnoodvjetničkog vijeća Tonči Restović i Ivan Malenica.

Nakon što u odrade glasovanje, zastupnici odlaze na ljetni odmor koji po Ustavu traje do 15. rujna, kada počinje jesensko zasjedanje koje će, umjesto na Trgu svetog Marka, započeti u prostorima Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman“ na Črnomercu.

Naime, nakon 15. srpnja Hrvatski sabor počet će preseljenje na Črnomerec gdje bi trebao ostati do završetka cjelovite i energetske obnove zgrade na Trgu svetog Marka. Obnova zgrade Sabora potrajat će dvije, tri godine. Zgradu Hrvatskog sabora, koja ima status zaštićenog kulturnog dobra, nagrizao je ‘zub vremena’ i oštetili su je zagrebački i petrinjski potres u ožujku i prosincu 2020. te joj je obnova nužna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare