Sindikat znanosti izašao iz Matice hrvatskih sindikata: Čelništvo nekritički podupire Vladu koja falsificira naše potpise

Vijesti 04. lip 202416:29 0 komentara
Matija Kroflin
Pixsell/Marko Lukunić

Nakon isključenja u Matici ostaje 11 sindikata, a kada se odbije 7368 članova Sindikata znanosti, ostaje ih sveukupno 56.355.

Iz Matice hrvatskih sindikata, sindikalne središnjice sa 63.723 registrirana člana u desetak sindikata, isključen je jedan od osnivača, Sindikat znanosti i visokog obrazovanja.

Konačnu odluku o tome jednoglasno je donijelo Malo vijeće Matice još 9. svibnja, a NSZ je na svojim stranicama 27. svibnja objavio razloge izlaska Velikog vijeća Sindikata iz Matice.

“Matica već gotovo dvije godine ne ispunjava svrhu, nije prepoznatljiva u javnom prostoru, a njene inicijative i suvisli prijedlozi ne postoje!

Čelništvo Matice nekritički podupire Vladu RH pa i onda kada to nije opravdano!

Donose se odluke koje su na štetu članova svih sindikata, a razgovor o tome unutar organizacije nije moguć. Opstruira se demokratski život u organizaciji!

Odnosi su odavno prestali biti iskreni, otvoreni i sindikalni”, napisao je na svojim stranicama priopćenje, a potpisali su ga Predrag Marković, predsjednik Velikog vijeća i Matija Kroflin, glavni tajnik.

Kako je do razlaza došlo

“Veliko vijeće Sindikata znanosti još je 5. veljače 2024. godine donijelo odluku o istupanju iz Matice hrvatskih sindikata. Neposredni povod koji nas je doveo do takve odluke je izostanak podrške Matice našem Sindikatu u sukobu s Vladom zbog Uredbe o koeficijentima.”

“Također, u skandalu koje je Ministarstvo znanosti i obrazovanja proizvelo falsificirajući naš potpis u Narodnim novinama, vezano za dva sporazuma o ukidanju dosadašnjih dodataka na plaću koje mi nismo htjeli potpisati, čelnice dva prosvjetna sindikata (osnovnog i srednjeg školstva) koje de facto upravljaju Maticom, napale su nas zbog nepotpisivanja sporazuma, ali niti jednu riječ kritike nisu uputile na račun Ministarstva zbog nečuvenog krivotvorenja odluke našeg sindikata, člana Matice.”

Kao neke od razloga naveli još su naveli i diletantizam u vođenju sindikalne politike, neetičnost, komunacijske probleme među članovima tijela Matice i “nekompetentno” rukovođenje Maticom sindikata.

Istovremeno, Jutarnji prenosi kako se Sindikatu znanosti stavlja se na teret da je prekršio odredbe Statuta Matice i djelovao suprotno Matičinim ciljevima i načelima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!