Sluzave nakupine na sjevernom Jadranu, stručnjaci objašnjavaju o čemu se radi: “Nije se ugodno kupati”

Vijesti 17. srp 202422:57 0 komentara
Cvjetanje mora
Srecko Niketic/PIXSELL

Jadransko more u posljednjih nekoliko mjeseci dodatno je rascvjetano. Iako taj fenomen nije opasan za kupaće, većina ga izbjegava.

Rekordne temperature mora utjecale su i na ekosustav. More već mjesecima pojačano cvjeta na sjevernom Jadranu, a sve je više i meduza. Smeđe sluzave nakupine stigle su do uvala Rovinja, Poreča, pa i sjevernije.

Oni koji su se kupali u uvalama u kojima je sluz, kažu, nije se lijepo ni ugodno kupati. Stručnjaci ističu – nije opasno i nije toksično. Kumovale su visoke temperature, pojačan utjecaj rijeke Po koja je smanjila salinitet, ali i u Jadran sa sobom dovukla hranjive soli, prenosi Dnevnik.hr.

“Ne možemo očekivati da to nestane jednostavno tako. Dok je cirkulacija zatvorena će ostati tu i će se i pojaviti. I sad sve ovisi od kud puše vjetar i gdje će on zakupiti te nakupine“, rekao je Martin Pfannkuchen, predstojnik Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković.

Analiza uzoraka

U Institutu za istraživanje mora u Rovinju uzorke analiziraju svaki dan.

“Zanimljivo je za reći da su to sve vrste koje se inače redovito nalaze u moru tijekom cijele godine. Niti jedna nije nešto novo što nismo vidjeli, jedino je što je u povećanim brojnostima“, rekao je biolog Ivan Vlašiček.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!