Građani očajni zbog najezde tropskih mrava: “Nema gdje ne ulaze. Nakon špricanja ih bude još više…”

Vijesti 03. ruj 202407:32 0 komentara
Jednostavan trik koji će vam pomoći da se riješite mrava u domu za samo 20 sekundi.
Jan Baborák/Unsplash

Stanari u Karlovcu očajni su zbog najezde žutih mrava. Žale se kako ih ima posvuda i prodiru u svaki kutak stana pa dugoročno ne pomaže ni dezinsekcija.

“Borim se rukama i nogama. Imala sam ih u sobi, sudoperu, oko viseće i pipe u kupaoni i u kuhinji. U krevetu sam ih imala najviše”, rekla je Marija iz naselja Novi Centar u Karlovcu za Dnevnik Nove TV.

Do invazije je došlo prije otprilike tri godine. Služba za deratizaciju je provela tretmane, ali se mravi i dalje vraćaju.

“Nema gdje ih nema, hoćete između parketa, lajsni, okvira od vrata, prozora, iz roleta gore, terasa je puna. Kad se pošprica, nije da oni nestanu pa dođu za godinu dvije, nego ovih kao sve više i više ima. To je prestrašno”, ispričala je Katarina Barić iz Novog Centra.

Nespecifični ugrizi

Raširili su se diljem grada, a stanari kažu da ih je nemoguće izbjeći. Stručnjaci, pak, navode da su žuti mravi specifični po tome što imaju puno malih međusobnih kolonija.

“Ta vrsta faraonskih mrava najčešće dolazi u ljudske nastambe kroz građevinski materijal ili se tako nekako naseljava. Oni su porijeklom iz tropskih predjela i zapravo ne mogu preživjeti zimu kod nas. Tako da je to vrsta vezana isključivo uz kuće i dosta ih se teško riješiti”, rekla je Ana Ješovnik, kustosica zoologijske zbirke Prirodoslovno matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

#related-news_0

Mogu izazvati nespecifične ugrize, a brojni građani se žale na peckanje i bolove.

“Osim same lokalne reakcije koja može biti u obliku edema ili crvenila i slično, kao svaki drugi osip, može doći i do mjehura. Važno je naglasiti da taj mjehur koji izgleda kao opeklina ne smijemo razbijati nego trebamo pričekati da spontano prođe. Morat ćemo se na neki način usuglasiti s biolozima i epidemiolozima ukoliko izbiju veće epidemije”, kaže doc.dr.sc. Ivana Prkačin, specijalist deromatogije i venerologije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

#related-news_1

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!