Stručnjak za računalnu sigurnost o globalnom IT kvaru: Jedno pitanje će se morati analizirati

Vijesti 19. srp 202418:51 0 komentara

Informatički stručnjak Alen Delić gostovao je u Dnevniku N1 televizije gdje je s našim Domagojem Novokmetom komentirao globalni tehnički kvar, koji je danas donio poteškoće tvrtkama diljem svijeta.

Prekid rada uzrokovan je greškom pronađenom u ažuriranju softvera za kibernetičku sigurnost Crowdstrike.

“Ovo je jedna od većih sigurnosnih kompanija na svijetu. Da me netko pitao kolike su šanse da se ovo desi, rekao bih da su minimalne i gotovo nemoguće, ali ovo je standardni podsjetnik da sigurnost nije stopostotna i da se uvijek nešto može dogoditi, da smo iznimno digitalizirani i da ovisimo o velikom broju sustava diljem svijeta”, ističe Delić.

Trebamo li biti zabrinuti?

“To je jedno od pitanja koje će se morati analizirati. Ne radi se o jednoj osobi koja napravi jednu promjenu, nemoguće je da se to desi na taj način. Sigurno se govori o sustavnijem problemu ili nizu grešaka koje su mogli napraviti pojedinci, a ne možemo isključiti ni da je bilo namjerno”, objasnio je stručnjak.

Upitan shvaćamo li u Hrvatskoj pitanje kibernetičke sigurnosti ozbiljno, odgovorio je: “U velikim svjetskim kompanijama je kibernetički rizik bitan, a kod nas imamo nedostatak svijesti i često ljudi ne razmatraju te rizike, a kamoli da dovoljno ulažu. Imaju i percepciju da će to informatika riješiti sama od sebe.”

“Imamo jedan određeni nedostatak svijesti i razumijevanja”, zaključio je Delić.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!