Sud objavio: Zviždačica Adrijana Cvrtila nezakonito je smijenjena nakon prijave nepravilnosti u kutinskoj tvrtki

Crna kronika 15. srp 202408:37 0 komentara
N1

Općinski sud u Kutini utvrdio je da je zviždačica Adrijana Cvrtila bila nezakonito smijenjena s pozicije direktorice Eko Moslavine, nakon što je o ukazala na nepravilnosti u poslovanju, odnosno nezakonita zapošljavanja i povećanja plaća koja su predstavljala kupovinu glasova u gradskom vijeću. Presuda je nepravomoćna.

Nakon ponovljenog postupka sud je zaključio da je tvrtka poduzela štetnu radnju prema Cvrtili kada ju je zbog prijavljivanja nepravilnosti opozvala s dužnosti člana Uprave – direktora.

Drugim riječima sud smatra da je Cvrtila oštećena tom smjenom, pa je Eko Moslavini, ovom istom nepravomoćnom presudom, naloženo da odluku o opozivu povuče.

Eko Moslavina sve negira

U istom sudskom procesu Eko Moslavina je protutužbom tražila od suda da raskine Adrijani Cvrtili radni odnos s njima, no sud je to odbio.

Tvrdili su da je Cvrtila trebala tužiti gradonačelnika Kutine Zlatka Babića, budući da je Eko Moslavina kutinska gradska tvrtka no ni to im nije prošlo.

Cvrtila je smijenjena jer je prijavila nepravilnosti u firmi nakon kojih je uslijedila akcija USKOK-a a Babić i nekoliko njegovih suradnika bili su uhićeni u prosincu 2021. godine. I dok njima suđenje još nije ni počelo, Cvrtila također već godinama pokušava dokazati da je neopravdano smijenjena.

Ključna europska direktiva

Sada je sud, prema Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, koji štiti zviždače, dokazala da joj je napravljena šteta. Osim na Zakon sud se u presudi pozvao i na Direktivu (EU) 2019/1937 koja se, kako je citirano u nepravomoćnoj presuci, odnosi na zviždače zaposlene u privatnom i javnom sektoru koji su stekli su informacije o povredama u radnom okruženju.

Direktiva štiti zviždače koji su imali opravdan razlog povjerovati da su informacije o nepravilnostima istinite u trenutku prijave.

“Sud je mišljenja da Adrijana Cvrtila kao prijaviteljica nepravilnosti ima pravo na zaštitu na temelju ove Direktive. Ona je imala opravdani razlog vjerovati da su prijavljene informacije o povredama istinite, budući da je bila direktorica trgovačkog društva Eko Moslavina koje je u većinskom vlasništvu Grada Kutine. Od nje je traženo da realizira zapošljavanje sina nezavisnog vijećnika Dražena Kindermana i da se realizira povećanje plaće Darku Kouseku. Osim toga, od nje je traženo i zapošljavanje osoba u Eko Moslavini iako za to tada nije bilo potrebe. Na temelju njezinih prijava podignuta je i optužnica protiv gradonačelnika Kutine Zlatka Babića i tadašnjeg predsjednika Gradskog vijeća Grada Kutine Davora Kljakića“, napisano je u nepravomoćnoj presudi.

Sud podsjeća i da se u USKOK-ovoj optužnici navodi kako je sve to od Adrijane Cvrtile traženo kako bi se osigurao dovoljan broja glasova gradskih vijećnika za donošenje odluka u Gradu Kutini.

Što propisuje zakon?

“Prema Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti poslodavac ne smije prijavitelja nepravilnosti staviti u nepovoljan položaj zbog prijavljivanja nepravilnosti. Stavljanjem u nepovoljan položaj prijavitelja nepravilnosti smatra se: otkaz ugovora o radu, prestanak državne službe, uznemiravanje, nemogućnost napredovanja, neisplata i smanjenje plaće i druga nepovoljna postupanja”, ističe sud koji je utvrdio da je Adrijana Cvrtila bila stavljena u nepovoljan položaj čime je Eko Moslavina prekršila zakon, zaključuje sud.

Inače, ovo je ponovljeni postupak jer je Općinski sud u Kutini u prvom navratu odbio Cvrtili priznati status zviždača. Tu je presudu Županijski sud u Zagrebu ukinuo i naložio novo suđenje, pred novim sucem.

Sada slijede žalbe

“Zadovoljna sam presudom, no ipak ću se žaliti u jednom dijelu na nju, jer sud nije priznao da je čin osvete bio i u dijelu što se nije ispoštivao moj ugovor o radu direktora u kojem je pisalo da ću u slučaju opoziva biti raspoređena na svoje staro radno mjesto na kojem sam radila od 2014. godine u Eko Moslavini d.o.o., a par dana kasnije novi direktor kojeg je postavio gradonačelnik Kutine je ukinuo to radno mjesto kako bi mi se osvetio što je zaradio USKOK-ovu optužnicu zajedno s Kljakićem, Kindermanom i Kousekom”, kratko je za N1 kazala Adrijana Cvrtila.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!