Zagrebački sud otežano radi jer nema zapisničara. Kakva je situacija na ostalim sudovima?

Vijesti 01. lis 202406:38 0 komentara
Ivo Cagalj/PIXSELL

Zbog niskih plaća sudskih suradnici, zapisničari bez kojih se rasprave ne mogu odvijati, ali su štrajkali. No, iako su se izborili za nešto veće plaće u međuvremenu ih je puno napustilo radna mjesta. Popunjavanje ide sporo i kadrovi koji se javljaju jako su loši, žale nam se suci.

Večernji list nedavno je izvijestio o situaciji na Županijskom sudu u Zagrebu gdje je manjak zapisničara kritičan. Naime, sudski zapisničari ne smiju imati više od 250 prekovremenih sati godišnje, a većina ih je tu brojku dostigla i prije ljeta. Trebalo bi ih biti zaposleno 74, a ima ih svega 56.

Može li se problem riješiti?

Na taj problem sa Županijskog suda u Zagrebu upozorili su Ministarstvo pravosuđa koje je u međuvremenu odobrilo dodatne prekovremene sate – njih 100 koji bi trebali biti odrađeni do kraja godine. Rješenja za novim zapošljavanjima još nema.

Pitali smo i ostale velike sudove u zemlji imaju li problema sa zapisničarima. Gotovo unisono uvjeravaju da nema.

U Splitu je sve u redu

“Županijski sud u Splitu nema nikakvih problema sa nedostatkom zaposlenika. Naime, sud s postojećim kadrom funkcionira bez problema, a to proizlazi iz toga jer se sve rasprave i ročišta uredno održavaju, te zbog nedostatka kadra ne dolazi do odgoda”, rekao nam je Dinko Mešin, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu.

Priznaje doduše da nekoliko mjesta sudaca i službenika nije popunjeno, ali napominje da su u tijeku natječaji kako bi se ta radna mjesta popunila.

Ni s osječkog suda se ne žale

Slično nam odgovaraju i sa Županijskog suda u Osijeku. Kažu da je broj zapisničara i upisničara što im ga je propisalo Ministarstvu pravosuđa, uprave i digitalne transformacije adekvatan takav da rad suda bude efikasan i učinkovit.

“U neposrednoj suradnji sa Ministarstvom planira se pronaći najbolje rješenje u smislu broja službenika i sudaca kojim bi se rad Županijskoga suda u Osijeku učinio ažurnijim, boljim i na zadovoljstvo građana Republike Hrvatske”, službenik za informiranje Županijskog suda u Osijeku Bruno Vučemilović-Šimunović.

U Rijeci slijede novi natječaji

Ni s riječkog suda se ne žale. Navode da trenutno imaju zaposlena 32 suca, zajedno s predsjednikom suda, a s njima surađuju 23 daktilografa i 15 ostalih službenika.

Sudaca bi trebali imati 35, te kažu da u što skorije vrijeme očekuju imenovanje novih sudaca.

“U tijeku je natječaj za prijem dva sudska savjetnika, a uskoro ide i natječaj za višeg informatičkog savjetnika, te za sudskog zapisničara”, poručuju. Uvjeravaju kako nije bilo poremećaja u radu suda, niti odgađanja ročišta zbog manjka zaposlenih.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!