Sudski vještak o nesreći na trajektu u Malom Lošinju: Vjerojatno je došlo do pucanja mehanizma rampe

Vijesti 11. kol 202419:14 > 21:13 0 komentara
Čitatelj

U teškoj nesreći na Malom Lošinju oko 15:30 pala je rampa Jadrolinijinog trajekta Lastovo i usmrtila tri mornara.

Prema posljednjim informacijama, poginuli su vođa stroja i dva kormilara. Teško je ozlijeđen prvi časnik palube, kojeg su vatrogasci spašavali iz mora.

Stalni sudski vještak za promet Goran Husinec za Index je rekao da je vjerojatno došlo do pucanja mehanizma rampe, iako za sad nema dovoljno podataka da bi sa sigurnošću mogao tvrditi uzrok nesreće.

“Vjerojatno zbog slabog održavanja jer nitko nije primijetio da je taj mehanizam trebalo servisirati i zamijeniti ako je bio istrošen. Vjerojatno je došlo do pucanja čim je rampa tako naglo pala. Da nije nešto puklo, ne bi došlo do tako naglog pada rampe. Vjerojatno je riječ o propustu u održavanju”, rekao je Husinec.

Dodao je da je riječ o starom brodu te najvjerojatnije zamoru materijala.

“On je plovio u teškim uvjetima, ta rampa se stalno diže i spušta. Rampa je tako projektirana da ne može samo tako, zbog ljudske greške, pasti odjednom. Ne vjerujem da je to bilo u pitanju”, kazao je Husinec.

Prema podacima s Jadrolinijinih službenih stranica, trajekt Lastovo izgrađen je 1969. godine u Japanu za japanskog naručitelja, gdje je zaplovio pod imenom Ishizuchi. Brod je 1978. godine postao dio Jadrolinijine flote.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!