Sve više žena radi u zagrebačkim gradskim tvrtkama: Čiste ulice, voze autobuse i tramvaje

Vijesti 05. lip 202419:50 0 komentara
Ilustracija/Slavko Midzor/PIXSELL

U posljednje vrijeme na zagrebačkim ulicama može se vidjeti sve više žena koje voze autobuse i tramvaje, koje čiste ulice kao djelatnice zagrebačke Čistoće ili kontroliraju plaćanje parkinga.

Je li se i koliko promijenila struktura zaposlenika pitali smo zato i Grad Zagreb i njegove gradske tvrtke.

Koliko je žena zaposleno u ZET-u?

Objašnjavaju nam kako interes kandidata za zapošljavanje u ZET-u postoji, što je, tvrde, vidljivo prema prijavama na otvorene javne pozive.

“U ZET-u je zbog prirodnog odljeva radne snage odlaskom u mirovinu, kontinuirano prisutna potreba za zapošljavanjem novih radnika na različitim radnim mjestima te se takva upražnjena radna mjesta popunjavaju objavljenim javnim pozivima za zapošljavanje. Od početka 2024. u ZET-u je zaposleno 17 žena i to na radnim mjestima Pravni referent, Upravni referent, Samostalni tehnolog, Stručni referent tehnolog, Pomoćni radnik restorana, Referent prodaje karata, Vozač autobusa”, odgovorili su nam iz ZET-a i pojasnili kako je već niz godina vidljiv povećani interes žena za radna mjesta poput vozača tramvaja i autobusa.

Putnici i kolege su zadovoljni

“Iznimno su pozitivno primljene od strane putnika, kao i drugih kolega, a pristup poslu je sukladno očekivanim standardima ZET-a izrazito profesionalan. Napominjemo da ZET neovisno o radnom mjestu jednako razmatra prijave koje podnose žene i muškarci”, dodaju.

Iz Zagrebačkog holdinga ističu kako su se u protekle dvije godine usmjerili na intenzivna zapošljavanja kako bi povećali operativne kapacitete.

“Kontinuiranim poboljšanjima materijalnih prava radnika te uspostavom transparentnog i objektivnog procesa zapošljavanja osigurala su pozitivnu reputaciju koju je Zagrebački holding stekao među potencijalnim novim radnicima, a što se odrazilo i na povećan interes za oglašena radna mjesta”, uvjeravaju iz gradske mega-tvrtke.

Ispravljene dugogodišnje nepravde

Ističu i da su unaprijedili postupak zapošljavanja, te ispravili dugogodišnje neusklađenosti i nepravde koje su postojale na poslovima unutar sustava.

“Pri tome je uspostavljen strukturiran i objektivan proces selekcije novih zaposlenika s ciljem pružanja transparentne i pravedne prilike za svakog pojedinog kandidata koji sudjeluje u postupku prijave za pojedino radno mjesto”, kažu za N1 iz Zagrebačkog holdinga.

Tijekom 2023. i 2024. Zagrebački holding je primio više od 3.400 prijava kandidata na raspisane javne natječaje. U prvih pet mjeseci 2024. primili su preko 1.500 prijava na oglase za posao na ukupno 143 objavljena natječaja. Neki su bili za veći broj izvršitelja, pa je tako u konačnici zaposleno 236 novih radnika.

Veliki interes za radna mjesta

“Prosječan broj prijava koji zaprimimo po natječaju je 10,68 pri čemu su kandidatima neki poslovi zanimljiviji od drugih. Primjerice, na objavljeni natječaj za vrtlare u Podružnici Zrinjevac, gdje smo tražili 18 izvršitelja, zaprimili smo 91 ponudu. Na natječaju za komunalne radnike u Čistoći, u kojem smo tražili 30 izvršitelja zaprimili smo ukupno 94 ponude”, opisuju iz Zagrebačkog holdinga i dodaju kako i trenutno traže vozače, osoblje za rad u ugostiteljstvu i slično.

Podsjećaju da su svi aktualni javni natječaji dostupni na internet stranici Zagrebačkog holdinga.

“U 2024., u prvih pet mjeseci, zaposleno je ukupno 69 radnica, što čini 30 posto od ukupnog broja zaposlenih u tom razdoblju na razini cijele grupe. Radi se o radnim mjestima radnica u ugostiteljstvu, čistačica uredskih i poslovnih prostora, spremačica/pralja, ali i komunalnih radnica”, potvrđuju za N1 zašto se zapravo sve više žena koje ulice može vidjeti diljem Zagreba.

Sve više žena se prijavljuje

“U odnosu na ranija zapošljavanja, veći se broj žena prijavljuje na natječaje i iskazuje interes za zapošljavanje na radnim mjestima koja su donedavno bila primarno interes kandidata muškog spola kao npr. komunalni radnik.

Trenutno je u svih 15 ispostava Podružnice Čistoća zaposleno 25 komunalnih radnica. Ukupno je na tim poslovima u Čistoći zaposleno 247 osoba, a udio radnica je oko 10 posto. No, samo od početka ove godine, na tim je poslovima zaposleno 7 novih radnica”, zaključuju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!