Taksisti najavili prosvjed, jedno vrijeme neće voziti: “Gasimo se svi”

Vijesti 20. kol 202407:23 0 komentara
Taxi
Pixabay/Ilustracija

Zbog prometne nesreće na nogama su taksisti i vozači Ubera s krajnjeg juga. Nakon što im je u prometu stradala 45-godišnja kolegica, najavljuju prosvjed. U utorak, tijekom njezina sprovoda, taksi usluge će biti nedostupne.

Taksistima je prekipjelo. Nakon što je dvoje mladih stradalo kod Ratca, pogibija 45-godišnje vozačice ubera u Župi dubrovačkoj bila je kap koja je prelila čašu.

“Stravična tragedija i to nije jedina tragedija koja se događa redovno. Redovno radimo noćne smjene i kad se izađe na magistralu to je ruski rulet”, kaže taksist Orsat Miljas.

Građani godinama pozivaju na gradnju brze ceste točnije alternativne prometnice od Dubrovnika tj. Osojnika do aerodroma kako bi putnici u tranzitu zaobišli grad i okolne općine. Zbog spora oko trase ceste, još se ne zna kad će radovi početi, piše Dnevnik.hr.

421 prometna nesreća

“Moj prijedlog prema upravi Hrvatskih cesta je da se dio koji nije sporan, od Grada prema Župi i Konavlima, projektira i da se počne s realizacijom, a dio koji možemo nazvati spornim da se ispitaju dodatne mogućnosti, to je zapravo spoj na buduću autocestu. Prvotno je konstantno bila spominjana brza cesta Dubrovnik – Zračna luka. Tek kasnije je Osojnik ubačen kao dodatni koridor. Po meni to sad ne treba niti razmatrati”, poručuje dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Sastanak s Hrvatskim cestama trebao bi se dogoditi u rujnu kad će biti poznato je li takva opcija moguća. Koliko je nužno nešto poduzeti najbolje govore brojke – samo ove godine na području najjužnije policijske uprave dogodila se 421 prometna nesreća, a smrtno je stradalo sedam osoba. Bitno je povećan i promet ovim dijelom Hrvatske.

Ante Vuletić, voditelj Prometne policije, PU Dubrovačko-neretvanske govori o povećanju broja vozila: “Statistiku koju smo danas radili govori da prometnice koje gravitiraju Gradu Dubrovniku bilježe 135.000 vozila više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uistinu se radi o jednom impozantnom broju.”

Kako bi pokušali smanjiti broj prometnih nesreća, iz prometne policije postavljaju veći broj kamera – osam do deset za krajnji jug.

“S uređajima će se značajno doprinijeti sigurnosti u prometu. Osim brzina koje bilježe, bilježit će se i je li vozač koristi pojas, koristi li mobitel, bilježit će se i nezakonita pretjecanja, ulazak u škarice i niz drugih prometnih prekršaja”, ističe Vuletić.

“Gasimo se svi”

Ujedinjeni vozači taksija i Ubera poručuju da neće stati sa svojim zahtjevima, a za utorak točno u 14:10 najavljuju i svojevrstan prosvjed. “U vrijeme sprovoda naše kolegice, gasimo se svi, nitko od nas neće biti na aplikaciji, ni Uber ni Bolt ni taksi. To će biti moralna podrška našem kolegi – od kolegice muž je također naš kolega”, kaže Miljas.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!