Tko smije letjeti Vladinim avionom? Oporba zbog Jandrokovića traži novi pravilnik

Vijesti 18. lip 202414:20 2 komentara
N1

Oporbeni zastupnici složilli su se u utorak da je potrebno pravilnikom urediti tko smije letjeti službenim Vladinim zrakoplovom, a potpredsjednik Vlade Branko Bačić kazao je da su dužnosnici i prije Gordana Jandrokovića na takva putovanja vodili članove obitelji.

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić, koji je također išao na utakmicu u Berlin u Vladinu izaslanstvu, ustvrdio je da su često visoki državni dužnosnici odlazili na slične sportske priredbe s članom obitelji.

“Koliko sam čuo”, napomenuo je, “Povjerenstvo je protiv Gordana Jandrokovića otvorilo postupak temeljem napisa u medijima, a je li sukladno njihovom Pravilniku o radu, pretpostavljam da jest, jer da nije po Pravilniku, ne bi otvarali postupak.”

„Ovo nije prvi slučaj. Znam da su i ranije najviši državni dužnosnici, predsjednici Republike, Vlade i Sabora odlazili na ovakva putovanja kada bi dobili poziv. Predsjednik Vlade je vodio sina, a predsjednik Republike je vodio suprugu, tako da je uvijek bilo slučajeva kada su najviši dužnosnici na taj način odlazili i koliko znam Povjerenstvo tada nije otvaralo postupke, a sada jest”, kazao je Bačić.

SDP-ov Jovanović prolazio kroz istu situaciju

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin podsjetio je da je njegov stranački kolega Željko Jovanović prije desetak godina također bio prozivan zato što je njegov sin s njim išao na Olimpijske igre.

„Na prozivke je dao jedini mogući odgovor – pokazao je uplatnicu koja je pokazala da je on sam platio putovanje za svoje dijete. To je način na koji bi se trebali u takvim situacijama svi mi dužnosnici ponašati”, poručio je.

“U ovom slučaju mislim da trebamo jasno definirati na koji način se ponašati i onda se nakon toga trebamo svi držati, kao i da se Jandroković i svi drugi dužnosnici trebaju ponašaju u skladu sa zakonom, a ne da ta pravila srozavaju.”

“Ionako je u ovoj državi doista puno toga srozano i mislim da bi taj trend trebalo preokrenuti, a on se sigurno neće promijeniti ako koristimo javne resurse za privatne svrhe”, smatra Grbin.

“Treba voditi računa o sentimentu nacije koja si ne može priuštiti odlazak u Njemačku”

Ne smatra spornim da je izaslanstvo otišlo na utakmicu ako je dobilo poziv, ali ističe da je definitivno nužno definirati tko se smije, a tko ne voziti Vladinim avionom. “Ako se, pak, netko tim avionom netko vozi u privatne svrhe, onda treba odrediti koliko za to treba platiti”, dodao je, iako spornim smatra da netko službeni avion koristi u privatne svrhe kao što je to činila kći Ive Sanadera.

Mostov Nikola Grmoja smatra da je potrebno pravilnikom urediti tko može letjeti Vladinim zrakoplovom, kako u budućnosti više ne bi bilo ovakvih pitanja i nikakvih problema.

Upitan ima li Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa razloga istraživati Jandrokovićev slučaj, odgovorio je protupitanjem kako Povjerenstvo ima pravo birati koje će predmete otvoriti.

„Znamo da stoje prijave protiv raznih političara i ovisno o tome hoće li tu dobiti nekakve pozitivne poene u javnosti, Povjerenstvo odlučuje hoće li otvoriti ovaj ili onaj slučaj”, ocijenio je Grmoja.

“Osobno”, kaže, “dok obnaša svoju dužnost vodi računa o sentimentu nacije i činjenici da dobar dio građana ne može sebi priuštiti odlazak na utakmicu u Njemačku i zato gleda utakmice ovdje u Hrvatskoj”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare