TNT Komentar / Minuta za svaku ubijenu ženu u Hrvatskoj? Šutjela bih 8 sati…

N1 Komentar 22. ruj 202409:06 0 komentara

Donosimo komentar Nataše Božić.

Na današnji dan obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Ove godine navršilo se četvrt stoljeća od ubojstva tri žene na zagrebačkom općinskom sudu: sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i suprugu Gordanu Oraškić za vrijeme brakorazvodne parnice ubio je bivši policajac Mato Oraškić.

Prema podacima MUP-a u posljednjih 19 godina, koliko se vode statistike, ubijeno je u Hrvatskoj 377 žena. Pročitajte to ponovno: 377 žena u devetnaest godina. U prosjeku: dvadeset ubijenih žena godišnje.

Ove godine do današnjeg dana ubijeno je čak petnaest žena!

Iako MUP ranije nije vodio statistiku po spolu lako je izračunati da je od tog crnog dana i ubojstva tri žene u sudnici pa do 2005. godine. kada se kreću voditi statistike o ubojstvima žena, ubijeno još najmanje stotinu žena.

Brojka je vjerojatno i veća jer su ranih 2000-tih ubojstva bila češća nego danas. U 25 godina, dakle, od tragedije u zagrebačkoj sudnici do danas, najmanje 480 žena ubijeno je u Hrvatskoj.

Ako bi sada šutjela po minutu za svaku tu ubijenu ženu, morala bih šutjeti puni osam sati, šutjela bih ovdje od jutros u devet do 17 – kasno popodne. Ako bih šutjela samo jednu sekundu za svaku od ubijenih žena u Hrvatskoj u posljednjih 25 godina – šutjela bih narednih 8 minuta. Kažu mi da je to previše šutnje u eteru. Šutjet ćemo za sve njih samo minutu, minutu šutnje umjesto nijemih osam sati za prerano, nasilno zaustavljene i utišane žene, za žene čija usta više nikad neće progovorjeti.

Neka im je laka hrvatska zemlja uz poruku svima nama da što više vičemo i ustajemo i ne pristajajemo na svako nasilje nad ženama, na zlostavljanje, omalovažavanje, seksizam i seksualno uznemiravanje – manje ćemo morati šutjeti za mrtve prijateljice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!