Toplinski val u Zagrebu i Zagorju završio uz nevrijeme: Padale jaka tuča i kiša

Vijesti 18. kol 202419:34 0 komentara
Oblačno vrijeme s kišom u Zagrebu
Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija

U popodnevnim satima u Zagorju je padala i tuča. Oko 15 sati izdano je i naređenje za paljenjenje generatora.

Iako su obično upaljeni tri ili četiri sata, ovaj je put naredba bila da budu upaljeni od 15 do 20 sati, rekao je za Zagorje.com Josip Salatko, predsjednik Udruge raketara protugradne obrane Hrvatske. No, tuča je pala u Tuhlju i na području Podgore, Krapine, Mokrica, Krušljevog Sela, Lepoglave…

Podsjetimo, još prije nekoliko dana DHMZ je izdao posebno priopćenje o kraju toplinskog vala i promjeni vremena. Tada su poručili danije neobično da se takve promjene događaju poslije blagdana Velike Gospe.

Već u nedjelju, 18. kolovoza 2024., bit će na snazi upozorenje na opasnost od jakih grmljavinskih nevremena, najprije na sjevernom Jadranu, a obilni pljuskovi u kratkom vremenu najvjerojatniji su u ponedjeljak. Iako se dobrodošla oborina očekuje posvuda, bit će neravnomjerno raspoređena, poručili su iz DHMZ-a.

Osim lokalno obilne kiše, moguća je i tuča te olujni udari vjetra pa se ne mogu isključiti štete. Zbog dužeg perioda visoke temperature tlo je isušeno i slabo propusno zbog čega će biti olakšano površinsko tečenje te postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava.

Zbog hladnijeg zraka u nižim slojevima atmosfere, a pogotovo s odmicanjem visinske ciklone prema jugoistoku, zapuhat će i jaka, na udare vjerojatno olujna bura, ponajprije na sjevernom Jadranu što će malo i sniziti vrlo visoku temperaturu mora, a moguće i otežavati promet na već poznatim dionicama cesta i autocesta.

Ukratko, iako mnogi zasigurno željno iščekuju završetak ovog toplinskog vala, s dolaskom hladnijeg i vlažnijeg zraka već u nedjelju, 18. kolovoza 2024., jako raste vjerojatnost pojave grmljavinskih nevremena, pa se savjetuje redovito pratiti upozorenja DHMZ-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!