U dva dana dva velika obračuna bjelovarskih Roma: “Naravno da je to izolirani slučaj”

Vijesti 17. kol 202421:55 0 komentara

U dva dana dva velika obračuna bjelovarskih Roma. Epilog - 7 ozlijeđenih i 19 uhićenih. I gradonačelnik i predstavnici romske zajednice tvrde - riječ je o izoliranim incidentima.

Razbijena stakla na kući i vozilima u Ivanovčanskoj ulici u Bjelovaru. Nered i ostaci još jednog sukoba pripadnika romske nacionalne manjine. Jedna osoba ozlijeđena, troje privedenih.

Dan ranije, lokacija centar grada – Trg hrvatskih branitelja – a slika još dramatičnija. Vozilo se kretalo prema skupini od 20-ak pripadnika romske nacionalne manjine koja se sukobila na ovom parkiralištu, koristilo se i oružje, automobil se zabio u njih – a sve to odvijalo 20-ak metara od dječjeg igrališta.

Ozlijeđeno je šest osoba, a 16 je privedeno. Građani su zgroženi situacijom na bjelovarskim ulicama.

Tužno je to, za naš grad Bjelovar koji je tako divan i sve da se tako događa.

Nije lijepo radi djece da se tako događa. Valjda će vlasti poduzeti nešto da se to riješi.

Ima svakakvih budala i pijanih i tako dalje, ne moraju ni Romi biti krivi, ni bilo kakve druge zajednice ni vjerske ni bilo kakve druge pripadnosti. Pa gledajte po svijetu što se odgađa, ekscesi su svakakvi.

Ovakva zbivanja stvaraju negativnu sliku o cjelokupnoj romskoj zajednici, ističe njihov predstavnik Stevo Đurđević. Romi su u Bjelovaru stoljećima, većina se uspjela integrirati i prihvaćeni su. Izolirani slučajevi stvaraju problem svima.

“U Bjelovaru sam rođen i ja i moji roditelji, ovdje radimo, u školu sam išao. Radišni smo ljudi, naša djeca idu u školu zaposlena su tako da smo prihvaćeni od strane ne-Roma i to stvarno lijepo tako da se ne osjećam uopće manje vrijedan kao Rom, ni ja ni itko od romske nacionalne manjine”, kaže nam Đurđević.

Nisu povezani

Protiv svih sudionika nereda Policija je podnijela optužne prijedloge Općinskom državom odvjetništvu. No upozoravaju, slučajevi od četvrtka i petka nisu međusobno povezani.

“Naravno da je to izolirani slučaj. Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija još su potreseni od događaja iz Daruvara, ali to su izolirani slučajevi. Svi počinitelji ovih i prekršajnih i kaznenih djela privedeni su u službene prostorije policije. U tijeku su još uvijek kriminalistička istraživanja”, kaže Maja Barbir Grubić iz PU Bjelovarsko-bilogorske.

Gradonačelnik ističe – Bjelovar je tolerantan grad u kojem živi 21 nacionalna manjina. “Mi imamo vrtić kojem su vlasnici Romi za romsku djecu u koji idu i bjelovarska djeca. Bjelovar je miran grad gdje su ljudi integrirani prirodnim putem. Mi ne radimo nikakva geta kao što rade u drugim dijelovima Hrvatske. Ovdje su pravila vrlo jasna, ovako se ne može ponašati i mi ćemo to zajedno s policijom i predstavnicima romske manjine riješiti na jedan vrlo efikasan način”, rekao je Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara.

U planu je, otkriva Hrebak, uvođenje preventivnih mjera, postavljanje videonadzora i postrožavanje kazni – za zaštitu svih onih koji žele mirno živjeti u svojoj zajednici – neovisno o nacionalnoj pripadnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!