U tjedan dana šest napada na strane radnike samo u Zagrebu: “Država ne čini dovoljno”

Vijesti 21. kol 202415:03 0 komentara
U tjedan dana šest napada na strane radnike samo u Zagrebu: "Država ne čini dovoljno"
Josip Mikacic/PIXSELL

Zagrebačka policija istražuje sukob između mladića u crnom i stranih dostavljača na zagrebačkom Jarunu. Snimka sukoba proširila se u utorak na društvenim mrežama.

Na početku snimke vidi se dostavljač Wolta, strani radnik, koji stoji kraj skupine mladića u crnom na pločniku. U tom trenutku biciklima stiže još dostavljača do njega, jedan od njih snima cijeli sukob.

Dok mladić govori kako nije on ništa napravio, dostavljač mu odgovara kako je baš on uzrokovao cijeli sukob. Snimka se tu prekida.

U zagrebačkoj policiji rekli su za 24sata kako se utvrđuju sve okolnosti oko sukoba sa snimka, prenosi Dalmatinski portal.

Wolt i policija surađuju

“O ovom nemilom događaju saznali smo preko videosnimke koja kruži društvenim mrežama. Tijekom ovog nemilog događaja naši partneri dostavljači bili su angažirani putem agregatora koji surađuje s našom platformom. Želimo jasno naglasiti da u potpunosti surađujemo s agregatorom i policijom koja provodi istragu. S obzirom na to da je istraga u tijeku, slučaj ne možemo dalje komentirati.

Oštro osuđujemo svaki oblik nasilja i čvrsto stojimo uz naše vrijednosti koje promoviraju sigurnost i poštovanje za sve. Zahvaljujemo javnosti na razumijevanju i strpljenju dok čekamo službene informacije i razjašnjenje okolnosti vezanih uz ovaj incident’, stoji u odgovoru.

(Ne)sigurnost stranih radnika

Prema službenim podacima policije, u posljednjih tjedan dana samo u Zagrebu bilo je šest napada na strane radnike. Tako je 13. kolovoza jedna skupina napala stranog dostavljača (31) u Susedgradu te ga opljačkala.

Dan kasnije je dvojac opljačkao Indijca (28) na Črnomercu.

Dva dana kasnije su bila dva napada. Dvojica su teško ozlijedili Indijca (27) na Trešnjevci, koji je završio u bolnici, a nešto prije na Medveščaku su pištoljem opljačkali Nepalca (37).

U ponedjeljak oko ponoći je trojac opljačkao stranog taksista (27) na Žitnjaku, navečer su četiri muškarca također opljačkala taksista (48) u Dubravi.

Stručnjak za sigurnost Tonći Prodan smatra kako država ne čini dovoljno na integraciji i razvijanju suživota u Hrvatskoj.

Etnička netrpeljivost

“Meta je razbojnika novac. A gotovina se uglavnom nalazi u trgovinama, ali i kod taksista i dostavljača pa su oni i česta meta.

Drugi je razlog i etnička netrpeljivost koja prvo nastaje na društvenim mrežama objavama desnih političkih faktora da su nama strani radnici prijetnja za demografiju i naše poslove. Netrpeljivost nastaje u ekonomskim krizama”, govori Prodan i dodaje:

“Smatram da država tu mora reagirati i raditi programe za integraciju tih stranih radnika koji su nam potrebni u gospodarstvu. Treba više govoriti o njima i zašto su oni došli u Hrvatsku”, tvrdi Prodan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!