FOTO / U Vukovaru otkriven mural posvećen hrvatskim policajcima

Vijesti 14. lis 202418:33 0 komentara
Borna Jaksic/PIXSELL

Nedaleko Vukovarskog vodotornja u ponedjeljak je otkriven mural posvećen policajcima, sudionicima Domovinskog rata - ratnom načelniku nekadašnje Policijske uprave Vukovar Stipi Poli te braći Ivici i Zoranu Boškoviću.

Mural je umjetničko djelo Darija Krajinovića, a otkrili su ga Ljuba Pole, supruga Stipe Pole, Ante Bošković, brat poginulih Zorana i Ivice te potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

“Hrvatska policija prva je uspostavila obranu i preuzela prvi udar uslijed velikosrpske agresije na Hrvatsku, poglavito u Vukovaru”, rekao je Medved te istaknuo da ga raduje što može sudjelovati u otkrivanju murala na kojemu su “tri lica dragih ljudi – hrvatskih policajaca”.

“Ta tri lica oslikavaju sliku hrvatskog policajca. Volio bih kad bi u svakoj prisezi naši kadeti, mladi policajci, došli ovdje i zastali pred tim licima. Tada bi promislili što su to hrvatski policajci radili u obrani Vukovara. Ostaje trajno zapisano da su policajci, kroz svoj doprinos, branili i oslobađali svaki pedalj hrvatske domovine. Danas smo ponosni na hrvatsku policiju koja časno obnaša svoju dužnost, baš kao što su to činila i ova tri hrabra čovjeka”, poručio je ministar Medved.

Borna Jaksic/PIXSELL
Borna Jaksic/PIXSELL
Borna Jaksic/PIXSELL

Mural je nastao na inicijativu Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata čiji je predsjednik Ante Ljubić kazao da je posvećen svim policajcima, njih 97-orici, koji su poginuli u obrani Vukovara u Domovinskom ratu, kao i onima koji su umrli nakon rata.

“Željeli smo na ovaj način ovjekovječiti sudjelovanje policije u Domovinskom ratu, posebno u Vukovaru u čijoj je obrani sudjelovao veliki broj policajaca. Ovaj mural je znak sjećanja na sve poginule, nestale i umrle policajce. Stipo Pole bio je ratni načelnik Policijske uprave Vukovar i preminuo je 2013., a braća Ivica i Zoran bili su prvi hrvatski redarstvenici. Zoran je poginuo 12. listopada na Mitnici, a Ivica je zarobljen u pokušaju proboja u noći s 18. na 19. studenoga i tamo je ubijen. Ovaj mural neka bude u spomen na njihovu hrabost”, kazao je Ljubić.

Nazočni su bili i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, saborski zastupnik Nikola Mažar, zamjenik vukovarsko-srijemskog župana s ovlastima župana Franjo Orešković te brojni branitelji i stradalnici Domovinskog rata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!