Umirovljenica zbog usklađivanja mirovine dobila duplo veći porez: “Daš 49 eura pa uzmeš 10, stvarno jadno”

Vijesti 13. ruj 202407:38 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Rastom mirovina brojni su umirovljenici prešli neoprezivi primitak od 560 eura. Zbog prihoda koji prelaze taj iznos, država im je sada naplatila porez. Oni čija je mirovina i ranije bila iznad osobnog odbitka, sada moraju platiti više nego prije.

Jedna umirovljenica za portal Mirovina.hr kaže kako je dobila čak 20 eura poreza za kolovoz, što je dvostruko više nego prije usklađivanja. Kako je to moguće?

“Stvarno jadno, daš 49 eura pa odmah uzmeš 10 eura. Zašto duplo? Onda su mi baš ‘uskladili’ mirovinu”, ispričala je.

Njezina mirovina prije srpanjskog usklađivanja iznosila je 667,22 eura, a porez 10,72 eura. U rujnu za kolovoz dobila je 716,74 eura, dakle 49,52 eura više, ali i dvostruko veći porez od 20,62 eura.

Kako je to moguće, pita se umirovljenica. Moguće je, zato što je uz isplatu za kolovoz umirovljenicima isplaćena i razlika usklađivanja za srpanj. To bi značilo da će umirovljenici porez na sljedećim isplatama mirovine ipak biti manji od ovoga, ali veći nego što je bio prije usklađivanja.

U rujnu joj je isplaćeno 99,04 eura više, što predstavlja sumu usklađivanja za kolovoz i srpanj. To joj je povećalo porez za 9,90 eura. Naime, na dotadašnjih 667,22 eura dobila je dvaput po 49,52 eura, što ukupno iznosi 766,26 eura. Od toga se oduzima osobni odbitak od 560 eura, nakon čega ostane 206,26 eura. Taj se iznos množi sa stopom poreza od 10 posto, koliko iznosi u njezinoj jedinici lokalne samouprave. Time dolazimo do poreza od 20,62 posto. Na mirovini za rujan porez će joj iznositi 15,67 euro, dakle bit će oko pet eura veći nego prije usklađivanja, što predstavlja rast poreznog iznosa od također nezanemarivih 50 posto u odnosu na ranije.

Mirovinski stručnjak Željko Šemper primjećuje još jednu stvar. Mirovina ove umirovljenice nije rasla za 7,46 posto, koliko iznosi srpanjsko usklađivanje, nego je usklađena realno za 7,42 posto. Šemper je već ranije upozoravao da se to događa zato što Zavod za mirovinsko osiguranje aktualnu vrijednost mirovine (AVM) prilikom usklađivanja ne računa na četiri decimale, nego samo na dvije, pojasnio je za portal Mirovina.hr.

Porez na mirovinu plaća čak 35 posto umirovljenika. Riječ je o gotovo 364.000 korisnika. Ta će brojka sada zasigurno rasti jer će mnogi prijeći neoporezivih 560 eura prihoda. Dobra vijest je da je nadolazećom poreznom reformom ministar financija Marko Primorac najavio rast osobnog odbitka na 600 eura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!