Moćnog HDZ-ovca gurnuli prema sukobu interesa: Dali mu fotelju u državnoj firmi, a već ima drugu dužnost

Vijesti 30. srp 202413:14 0 komentara
Zeljko Hladika/PIXSELL

Tek što je izabran za novog predsjednika Uprave Plovputa, državne tvrtke koja održava plovne puteve, moćni HDZ-ovac iz Kaštela Ivan Udovičić našao se u mogućem sukobu interesa

Naime, funkcije na čelu državne kompanije nije spojiva s članstvom u predstavničkom tijelu, točnije pozicijom gradskog vijećnika Grada Kaštela. U tom gradskom vijeću Udovičić je još u lipnju 2021. izabran za predsjednika.

Izabrala ga nova Vlada RH

Iako su znali da će završili u sukobu interesa članovi nove koalicijske Vlade HDZ-a i DP-a na zatvorenom dijelu sjednice održane u lipnju ove godine predložili su Nadzornom odboru Plovputa da upravo Udovičića imenuje predsjednikom Uprave.

Udovičić je prije nekoliko dana tu funkciju i preuzeo, a istovremeno mu je stiglo i mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa prema kojem ne može sjediti u dvije fotelje.

Politička i poslovna karijera

Osim što je predsjednik Gradskog vijeća Kaštela, Udovičić je i predsjednik HDZ-ove lokalne organizacije, a u mandatima od 2005. do 2009. i od 2013. do 2017. bio je i gradonačelnik Kaštela.

Ovaj inženjer strojarstva i magistar ekonomije, poslovnu karijeru započeo je 1990. kao samostalni obrtnik u ugostiteljstvu, a nastavio kao voditelj tehničkog odjela u “Kaštelanskim staklenicima” od 1995. do 2005. godine. Nakon toga je izabran za gradonačelnika Kaštela.

Po isteku četverogodišnjeg mandata zaposlio se u Županiji splitsko-dalmatinskoj kao pročelnik odjela za gospodarstvo, razvoj i europske integracije. Tamo je bio do drugog izbora za gradonačelnika. Aktivan je i u lokalnoj zajednici kroz sportske klubove.

Mišljenje Povjerenstva

Čim ga je Vlada predložila za šefa Plovputa, Udovičić se obratio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa i tražio mišljenje o tome može li biti i gradski vijećnik i predsjednik Uprave državne kompanije.

Povjerenstvo mu je objasnilo da član predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave nije obveznik Zakona o sprječavanju sukoba interesa, ali predstavlja drugu javnu dužnost koju dužnosnici ne smiju obavljati.

Budući da u Zakonu o trgovačkim društvima ne piše da šefovi državnih firmi kao dužnosnici mogu obavljati druge javne dužnosti Povjerenstvo je Udovičiću izdalo mišljenje prema kojem ne može biti i šef Plovputa i šef Gradskog vijeća Kaštela.

Koje se fotelje odriče?

N1 je poslao upit Udovičiću. Zanimalo nas je koju će funkciju odabrati s obzirom da je trenutno u sukobu interesa.

“Gospodin Ivan Udovičić predao je zahtjev za razrješenjem s funkcije predsjednika Gradskog vijeća Grada Kaštela”, odgovorili su nam iz Grada Kaštela. Udovičića bi u gradskom vijeću trebao zamijeniti novi vijećnik kojeg odredi HDZ.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!