Vlada proglasila 30. kolovoza “Danom sjećanja na poginule hrvatske vatrogasce”

Vijesti 29. kol 202414:03 0 komentara
N1/Fran Rubil/ilustracija

Vlada je na sjednici u četvrtak proglasila 30. kolovoza "Danom sjećanja na poginule hrvatske vatrogasce", u spomen na dan kada je 2007. poginulo 12 vatrogasaca prilikom gašenja požara na otoku Velikom Kornatu.

Vatrogasci su u službi građana već dugih 160 godina, spremni su podnijeti žrtvu vlastitog života kako bi spasili ljude i imovinu od požara, poplava, potresa, pandemija i drugih ugroza u RH. Nažalost, izvršavajući svoju humanu dužnost brojni vatrogasci su izgubili vlastite živote ili su doživjeli ozlijede koje svjedoče težini ovakvog posla”, istaknuo je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Podsjećajući na stradavanja brojnih vatrogasaca prilikom gašenja požara tijekom Drugog svjetskog i Domovinskog rata, ali i njihovih ubojstava, kao i na one stradale posljednjih godina, poseban naglasak stavljen je na kornatsku tragediju koja se dogodila 30. kolovoza 2007. godine, a kada je tijekom gašenja požara na otoku Velikom Kornatu smrtno stradalo 12 vatrogasaca, a dan prije na otoku Hvaru još jedan.

Kornatska tragedija

“Kornatska tragedija najveća je mirnodopska nesreća koja je pogodila hrvatsko vatrogastvo, ali i Republiku Hrvatsku”, naglasio je Tucaković.

Uzimajući u obzir tradicionalne vrijednosti vatrogastva, požrtvovnosti hrvatskih vatrogasaca utemeljenoj i na ljudskim žrtvama, kao i činjenicu da se već ustaljeno i neprekidno od 2008. godine 30. kolovoza obilježava sjećanjem na Kornatsku tragediju, kao i druge pojedinačne obljetnice poginulih i preminulih vatrogasaca na vatrogasnim intervencijama, predlaže se 30. kolovoza proglasiti „Danom sjećanja na poginule hrvatske vatrogasce”.

“Ova sjednica i ovaj dan će ući u povijest hrvatskog vatrogastva”, poručio je glavni vatrogasni zapovjednik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!