Vlasnik auto-salona optužen jer je vraćao kilometre. Kupci ogorčeni: “Odmah sam imao problem s motorom”

Crna kronika 16. srp 202420:44 0 komentara
Ilustracija/Unsplash

Vlasnik auto-salona iz Sesveta optužen je za prijevaru kupaca - prodavao im je vozila na kojima je skinuo kilometražu i tako ih oštetio za tisuće eura.

Optužnicom je obuhvaćeno ono što je, prema tvrdnjama tužiteljstva, radio između prosinca 2020. i studenog 2021. godine. Želja mu je, navodi tužiteljstvo, bila okoristiti se na prodaji automobila uvezenih iz inozemstva kojima je vratio kilometražu. U tom periodu uvezao ih je 12, te ubrzo preprodao.

Kako je otkrivena prijevara?

Ispostavilo se da je kod carinjenja i plaćanja poreza na motorna vozila u dokumentaciju upisivao stvarnu kilometražu. Kasnije je u svom auto-salonu uz pomoć prijenosnog računala smanjivao stvarnu kilometražu, rekonstruirali su istražitelji.

U stanici za tehnički pregled nisu ništa posumnjali. Vlasnik je, naime, obavljao homologaciju i tehnički pregled vozila na osnovu te krivotvorene kilometraže, a ovlašteni službenici nisu dodatno ništa provjeravali već su podatke što im ih je dao upisivali u tehničke listove.

Automobile je prodavao preko internetskih oglasnika. Kupci koji su došli u njegov salon također nisu ništa slutili, no tijekom istrage neki od njih svjedočili su o problemima koje su imali s vozilima.

Skidao do 50 tisuća kilometara

Jedan kupac kupio je početkom veljače Peugeot 208 čiji je stvarni broj kilometara upisan u Poreznoj prijavi za obračun i plaćanje nekoliko dana ranije bio 171.032. No, nakon što ga je optuženi trgovac vozilima prepravio u ugovoru je bilo ubilježeno 123.260 kilometara. Procjenjuje se da je ovaj kupac oštećen za oko dvije tisuće eura.

Štetu od tisuću eura. prema optuženici, pretrpjela je vozačica koja je 22. veljače 2021. u salonu u Sesvetama kupila Hyundai I20. Taj je automobil prema prijavi poreza imao 174.990 kilometara, no prodavač ih je skinuo na 138.332.

Uglavnom je skidao 30 do 50 tisuća kilometara, a kupci su oštećeni za tisuću do 5.000 eura.

Iskaz prevarenog kupca

“Naišao sam na oglas za prodaju osobnog vozila Peugeot 308 za cijenu od 8.500 eura u salonu iz Sesveta. Odmah sam sutradan otišao i pregledao auto, te dogovorio s vlasnikom da uplatim kupoprodajnu cijenu. To sam i učinio. Auto sam preregistrirao u ožujku 2022. godine. Tada sam od strane policije saznao da je na automobilu skinuta kilometraža. Bilo je skinuto oko 32.000 kilometara, a odmah sam imao i kvar na motoru. Morao sam to platiti 11.000 kuna. Smatram da je moja tvrtka na koju sam kupio ovaj automobil oštećena za 68.000 kuna”, izjavio je jedan od oštećenih kupaca u svom iskazu.

Tužiteljstvo traži od suda traži da trgovca automobilima kazni zbog prijevare i izrekne mu uvjetnu zatvorsku kaznu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!