Branitelji na Korčuli ne žele crnogorski zbor, najavili prosvjed

Vijesti 10. ruj 202418:27 0 komentara
Branitelji na Korčuli ne žele crnogorski zbor, najavili prosvjed
Zvonimir Barisin/PIXSELL

Na Korčuli se u subotu obilježava 80. godišnjica oslobođenja grada od fašista, a braniteljske udruge su najavile prosvjed zbog koncerta koji će se taj dan održati u Ljetnom kinu.

Organizator događaja, Udruga antifašista grada Korčule, na obilježavanje je pozvao crnogorski amaterski zbor KIC pop hor.

Zasmetalo je to Udruzi hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR) koja je poslala otvoreno pismo kojim od članova zbora zahtijevaju da odustanu od svog nastupa.

“Neprihvatljivo je da nastupa zbor iz Crne Gore”

“Kao udruge podržavamo obilježavanje 80. godišnjice oslobođenja Korčule, ali nam je kao hrvatskim braniteljima neprihvatljivo da pjesme s kojima namjeravate nastupiti pjeva zbor iz države iz koje dolazi vojska koja nas je zajedno sa vojskom iz Srbije napala 1991. vojska od koje smo branili Dubrovnik, Ston i ostatak Republike Hrvatske”, piše u otvorenom pismu kojeg potpisuje i predsjednik UHDDR Čara.

U pismu zboru navode i da im smetaju “simboli totalitarnog režima bivše države na ovim prostorima koji se često nalaze u pozadini prilikom vaših nastupa a isti veličaju jugoslavenski unitarizam”.

Najavili su da će prosvjed protiv koncerta održati na ulazu u Ljetno kino, te da će pjevati hrvatske pjesme.

“Zbog svega kore navedenog molimo vas, a i zahtijevamo da odustanete od svog nastupa u Korčuli 14. rujna 2024. godine”, pišu iz udruge, a prenosi Index.

Amaterski zbor, izvode i partizanske pjesme

Izvode pjesme Bijelog dugmeta, Plavog orkestra, Olivera Mandića, Smaka, Perpera, Gibonnija, Urbana, a poznati su i po izvođenju antifašističkih i partizanskih pjesama.

Zbor Kic pop hor osnovan je 2017. godine, a čini ga 60-ak pjevača amatera. Zbor čine ljudi različitih zanimanja i generacija, a početkom ove godine su održali svoj 100. koncert.

Svečana akademija povodom godišnjice oslobođenja Korčule održat će se pod pokroviteljstvom predsjednika Zorana Milanovića, u kino sali Doma kulture u 17 sati, nakon čega će se u 18 sati položiti vijenci na Spomenik NOB-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!