Zagrebački sud otežano radi jer nema – zapisničara

Vijesti 04. ruj 202407:16 0 komentara
N1

Sudski zapisničari ne smiju imati više od 250 prekovremenih sati godišnje, a većina ih je tu brojku dostigla i prije ljeta. Trebalo bi ih biti 74, a ima ih 56.

Kako održati ročište za određivanje istražnog zatvora ako nemate zapisničarku, kojoj ćete u zapisnik diktirati što se događa u sudnici? Odnosno možda je čak i imate, no ona to ne smije raditi jer je već odavno prešla onih 250 sati prekovremenih, koje po zakonu godišnje može odraditi.

I nakon štrajka plaće nedostatne

S tim problemom, koji je eskalirao proteklih mjeseci, suočava se zagrebački Županijski sud. Da sudskih zapisničara nedostaje i nije novost, koju je javnost osvijestila lani, kada su zaposlenici i namještenici sudova bili skoro dva mjeseca u štrajku. Među njima su bili i sudski zapisničari, koji su upozoravali na teške uvjete rada i sramotno niske plaće, prenosi Večernji.

Većina njih radila je za prosječno 500-600 eura plaće, a situacija se nije puno poboljšala ni nakon što je lanjski štrajk rezultirao korekcijom plaća.

Plaće su, istina, malo porasle, no u pravosuđu ponovo vrije, jer povećanje plaća nije dostatno, a pravilnik kojim se regulira unutarnji rad sudova još nije izrađen. Jedan od problema na koji su zaposlenici sudova lani upozoravali jest da nije isto je li netko zaposlen kao zapisničar na sudu ili u nekom drugom tijelu javne ili državne uprave. Tada su pojašnjavali i da su to dijametralno suprotni poslovi. Da je tome tako vidi se kada na sud dođu novi zapisničari, koji ne znaju što trebaju raditi jer se ranije nisu suočili s pisanjem sudskih rješenja ili presuda.

56 zaposlenih zapisničara

Iako sa suda opetovano upozoravaju Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije da je riječ o velikom problemu, dojam je da ih tamo baš ne shvaćaju ozbiljno. Potvrđuju da pojedini službenik godišnje ne smije imati više od 250 prekovremenih sati, a zatim navode da bi na zagrebačkom Županijskom sudu trebala biti zaposlena 74 zapisničara. No 28. kolovoza 2024. bilo ih je zaposleno – 56.

– Od 2021. do 2024. Županijskom sudu u Zagrebu Ministarstvo je odobrilo popunjavanje navedenog radnog mjesta na neodređeno vrijeme za 16 izvršitelja, odnosno za sve prestanke državne službe. S obzirom na činjenicu da je u tijeku izrada novog Pravilnika o unutarnjem redu u njemu će se broj izvršitelja na navedenom radnom mjestu predvidjeti u skladu s Mjerilima za određivanje broja službenika i namještenika na sudovima – odgovaraju u Ministarstvu na upit jesu li upoznati s problemom i kako ga riješiti.

Iz odgovora Ministarstva pravosuđa jasno je da nekog rješenja baš i nemaju jer je pravilnik koji spominju odavno trebao biti izrađen. No nije, a u međuvremenu, prema neslužbenim informacijama, Ministarstvo je odobrilo nove prekovremene sate do kraja godine. Radi se o 100 prekovremenih sati, koji bi trebali biti odrađeni tijekom rujna, listopada, studenog i prosinca, što bi možda moglo biti dovoljno da sud radi u koliko-toliko normalnim okolnostima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!