Sigurnosni stručnjak o organizatorima napada na koncert Taylor Swift: “Njih možete locirati na taj način”

Vijesti 08. kol 202413:51 0 komentara
FLORIAN WIESER / APA / AFP

Tri koncerta popularne glazbenice Taylor Swift, koji su se trebali održati tijekom vikenda u Beču, otkazani su zbog opasnosti od terorističkog napada.

Austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova u četvrtak je objavilo da je 19-godišnji osumnjičenik priznao da je planirao teroristički napad. On i druga osoba uhićeni su dan prije koncerta.

Uhićeni 19-godišnjak nije imao kartu za koncert, pa je napad planirao pored stadiona Ernst Happel. Dio je islamističke mreže i već je bio pod povećalom policije, rekao je dužnosnik.

Osumnjičenik je na internetu pretraživao kako izraditi bombe, a istražiteljima je rekao da je „planirao ubiti sebe i gomilu ljudi, ili danas ili sutra”.

“Službe su odreagirale promptno”

Stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila rekao je na N1 da je očito austrijska služba primila informaciju izvana i presrela informaciju te pravovremeno obavijestila sigurnosne službe koje su odreagirale promptno i spriječile teroristički akt.

“To je jako dobra situacija, da se ne kaska i ne bavi posljedicama nego da se preventivno uspjelo spriječiti štetne posljedice”, rekao je.

Objašnjava kako će se sada obaviti širi obuhvat da se vide svi kontakti i postoji li netko drugi van te dvije osobe. “Postoji li neki organizator ili izvršitelj i da se te osobe spriječi i uhiti i da se otkloni daljnja opasnost”, dodao je.

“Teroristi gledaju da što više ljudi jer žele da njihov akt što dalje odjekne. Njih možete locirati na način da locirate mjesta gdje se okuplja velik broj građana. Tako i ovdje kada je koncert u pitanju to im je najpogodnija meta, a s druge strane službe moraju poduzeti mjere da se takva mjesta zaštite”, naveo je Cvrtila.

Kaže da postoji način da ovakva događanja zaštite, ali da je puno teže zaštiti neke prostore kao što su trgovački centri ili parkovi i ulice. “Ovdje se već zna i vrše sigurnosne provjere i to je moguće izvesti bez velikih mjera ograničavanja kretanja”, ustvrdio je.

Organizator je na kraju odgodio koncerte iako je policija javila da su osumnjičenici uhićeni. “Ja mislim da je razumna odluka jer i policija nije potpuno sigurna da ta grupa nema drugih krakova, oni ne znaju ima li još uključenih osoba”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!