Žena iz Dugog Sela: Navečer su nam javili da voda nije za piće, a davali smo je i maloj djeci!

Vijesti 05. lip 202412:40 0 komentara
Pexels/ilustracija

Oko 25.000 ljudi na području Dugog Sela i Brckovljana gotovo 24 sata nemaju pitku vodu zbog prebacivanja na novi magistralni vodovod vrijedan gotovo 100 milijuna eura.

“U utorak poslijepodne nam je jako pao pritisak vode. Nigdje nije bilo najave radova pa sam mislio da je u pitanju neko puknuće. Iz Vodovoda i odvodnje Zagrebačke županije (VIOZZ) samo su nam rekli kako će sve biti gotovo za 15 minuta. Mislili smo da je problem riješen, a onda se voda počela mutiti. Tek su uvečer javili da ta voda uopće nije za piće”, rekao je to mještanin iz Brckovljana, ogorčen zbog aljkavosti, lošeg rada i neobavještavanja stanovnika o radovima i problemima Vodovoda Zagrebačke županije zbog kojih gotovo 24 sata oko 25.000 stanovnika Dugog Sela i Brckovljana nemaju ispravnu vodu za piće.

Društvene mreže doslovno su eksplodirale zbog problema s vodom, a 24sata se javila i jedna Dugoselka koja kaže da ima i zdravstvenih problema.

“Cijeli dan ljudi, pogotovo mala djeca (i sama imam malu bebu koja je konzumirala istu tu vodu), starci piju vodu koja nije za piće, a obaviješteni smo tek navečer u 21 sat, oni koji imaju Facebook i koji uopće prate stranicu. Nemamo ni cisterne s pitkom vodom, ništa nam nije ni javljeno ni osigurano. Još prije saznanja da voda nije za piće krenuli su mi bolovi u trbuhu, mučnine i proljev, a sada znam i uzrok”, navela je Dugoselka zabrinuta zbog skrivanja problema.

Iz VIOZZ-a su dali tek kratko priopćenje.

“U utorak, 4.6.2024. godine, došlo je do zamućenja vode u cijelom vodoopskrbnom sustavu Dugog Sela uslijed preusmjeravanja vode s novog magistralnog cjevovoda Vodocrpilišta Kosnica. Voda trenutno nije za piće, ali se može koristiti za sanitarno-tehničke potrebe. Svi naši djelatnici momentalno rade na ispiranju cjevovoda i po dobivanju ispravnog nalaza vode od nadležnog laboratorija pravovremeno ćemo obavijestite korisnike”, napisali su VIOZZ-a.

Iz te institucije se do objave teksta nisu očitovali na upite 24sata, no direktor VIOZZ-a Tomislav Masten dao je izjavu za Zabavni radio i rekao da rade na otklanjanju problema.

“Čitavu noć traje ispiranje sustava. Pojavila se mutnoća, jer je kroz vrijeme se na dnu nakupio talog. Mi smo prije puštanja u pogon dva dana ispirali cjevovod. Uzeli smo uzorak i dobili smo sukladan iz Zavoda za javno zdravstvo i pustili ga u pogon. Čim smo primijetili da se nešto događa počeli s ispiranjem. Od jutros interni laboratorij pokazao je da mutnoća pada. U kraćem roku doći će u normalnu. Bakteriološki je ispravna, no mutnoća je ta koja stvara problem. ne postoji opasnost za ljude. Upozorili smo da se ta voda ne koristi dok se mutnoća ne vrati unutar zakonskih parametara. Rugvica ne prima vodu iz ovog sustava tako da tamo nema problema”, rekao je Masten.

Da se ovakvu mutnu ne pije upozorio je i epidemiolog Hrvoje Vranješ, koji je zadužen za ovo područje.

“Ujutro, po dolasku na posao, dobio sam informaciju da traju radovi na otvaranju magistralnog vodovoda. Pri takvima se očekuje zamućenje vode. Zasad je ona blaže zamućena, no preporuka je da se ona ne pije i da se njome ne pere hrana. Uzeli smo uzorke, koji su u obradi. Neki rezultati bit će poznati danas, neki sutra, a ostali prekosutra. Bitno je da se ne očekuje bakterijsko zagađenje vode”, rekao je epidemiolog.

Dodao je kako je i sad zbog toga na terenu.

“Svi domovi za starije su dobili upute da pripaze na kvalitetu vode. Ako se vidi da je zamućena, preporučeno je se ne pije. I škole i vrtići su dobili upute za postupanje, da troše samo dostavljenu vodu”, rekao je epidemiolog.

Inače, u okviru projekta “Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok“ obrađuje se problematika vodoopskrbne funkcionalne cjeline istočnog dijela Zagrebačke županije izgradnjom vodocrpilišta Kosnica, glavnih magistralnih pravaca i sekundarne mreže koja obuhvaća gradove Dugo Selo, Vrbovec, Ivanić-Grad i Sv.Ivan Zelina te općine Brckovljani, Rugvica, Gradec, Rakovec, Preseka, Dubrava, Farkaševac, Kloštar Ivanić, Križ i Bedenica. Ukupna investicijska vrijednost projekta je 93,85 mil. € (bez PDV-a) sufinanciranih iz Kohezijskog fonda, vlastitih sredstava VIOZŽ, Republike Hrvatske i Hrvatskih voda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!