Matična mliječ: 6 blagodati ove tvari koja će preporoditi vaš organizam

Zdravlje 23. lis 202015:48 > 15:50
Pixabay (ilustracija)

Ovaj potpuno prirodni produkt vrijednih pčelica već stoljećima se koristi u tradicionalnoj medicini za liječenje tegoba jer je bogat moćnim sastojcima koji blagotvorno djeluju na organizam. Zato je mnogi smatraju najsavršenijom namirnicom na svijetu.

Sigurno ste mnogo puta čuli kako je matična mliječ jedna od najzdravijih tvari iz prirode. I zaista, proizvode je pčele radilice te njome hrane matice i njihove mladunce. Matična mliječ obično se prodaje kao prirodni dodatak prehrani jer je znanost dokazala da liječi mnoge bolesti.

Matičnu mliječ u našim trgovinama i ljekarnama možemo pronaći u dva oblika – svježu te obrađenu liofilizacijom (tehnikom sušenja pod vakuumom). Svježa je vrlo gusta, žućkaste boje i kiselkastog okusa, dok obrađena dolazi u obliku praha.

Proces nastajanja matične mliječi

Matična mliječ luči se iz hipofaringealnih žlijezdi u glavama mladih radilica te se njome hrane ličinke i matica koja uz pomoć nje može živjeti dulje od pet godina. Kvalitetna košnica može u pet do šest mjeseci proizvesti oko 500 g matične mliječi. Proces prikupljanja matične mliječi nije jednostavan. On se odvija samo u svibnju, lipnju i srpnju i to u stimulirajućim kolonijama s pomičnim okvirima košnica za proizvodnju matica.

Sastoji se od simuliranja nedostatka matice u košnici pa pčele dobivaju nagon za stvaranjem nove matice. Potom se ličinke pčela starosti do 24 sata presađuju u osnove matičnjaka i stavljaju u košnicu. Mlade pčele tada hrane ličinke matičnom mliječi, a njezin višak pohranjuje se ispod ličinke koji se onda izdvaja nakon 72 sata.

Blagodati matične mliječi

Iako potpuna kemijska građa matične mliječi još uvijek nije poznata, poznato je da obiluje vitaminima B skupine poput riboflavina, tiamina, pantotenske i folne kiseline. U njoj su prisutne čak 23 vrste aminokiselina koje sprječavaju pojavu bakterija i virusa, kao i enzimi i masne kiseline koje su potrebne za zdravlje organizma.

Ima antioksidativni i protuupalni učinak

Matična mliječ smanjuje oksidativni stres, odnosno djelovanje slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje našeg organizma. Osim toga, ima i protuupalno djelovanje pa se koristi protiv kroničnih infekcija, upala u tijelu i kožnih bolesti.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Istraživanja i na životinjama i na ljudima pokazala su da matična mliječ povoljno djeluje na srce i krvne žile jer smanjuje razinu lošeg kolesterola. Jednomjesečna studija na ljudima zabilježila je smanjenje od ukupno 11 i 4 posto lošeg kolesterola kod ljudi koji svakodnevno uzimali 3 grama matične mliječi.

Pomaže kod zacjeljivanja rana

Bilo da je koristite oralno ili lokalno, matična mliječ može pomoći u bržem zacjeljivanju rana zbog svog antibakterijskog učinka. Jedno istraživanje na miševima pokazalo je da potiče proizvodnju kolagena, strukturnog proteina važnog za obnavljanje, elastičnost i jedrost kože.

Snižava krvni tlak

Ako imate problema s povišenim tlakom, matična mliječ vam može pomoći u njegovoj regulaciji. Barem tako tvrdi istraživanje koje navodi da specifični proteini u matičnoj mliječi opuštaju stanice glatkih mišića u venama i arterijama, čime snižavaju krvni tlak.

Regulira šećer u krvi

Matična mliječ također je korisna za dijabetičare jer regulira razinu glukoze u krvi i osjetljivost na inzulin smanjenjem oksidativnog stresa i upala. U jednom istraživanju 50 ispitanica s dijabetesom tipa 2 dobivalo je 1 g matične mliječi kroz osam tjedana ili pak placebo. Rezultati su pokazali da se prvoj skupini razina šećera značajno smanjila.

Poboljšava memoriju

Matična mliječ je hrana za mozak te ga održava mladim jer stimulira rast glija stanica i neuronskih matičnih stanica u mozgu. Zbog svojih antioksidativnih svojstava smanjuju razinu hormona stresa i simptome depresije.

Kako se koristi matična mliječ?

Matičnu mliječ možete nabaviti u izvornom, svježem obliku ili obliku praha, tableta ili tekućine. Također je možete stavljati direktno na kožu kako bi je omekšala, pomogla zacijeliti rane i olakšati kožne tegobe. Ako tek počinjete s uzimanjem matične mliječi, ne pretjerujte s količinom jer može imati nuspojave.

Može se uzimati jednom dnevno, najbolje ujutro natašte, a preporučena doza je 1 g za odrasle osobe. Djeca starija od pet godina mogu uzimati maksimalno 0,5 grama dnevno, dok se za novorođenčad doza određuje prema tjelesnoj težini. Ipak, prije nego što svom djetetu date matičnu mliječ, posavjetujete se s liječnikom.

Matičnu mliječ stavite ispod jezika i pričekajte dok se ne otopi. Tako se direktno apsorbira u krv i djelovanje je brže i bolje. Izbjegavajte je konzumirati u večernjim satima jer bi mogla ometati san zbog povećanja energije. Svježu mliječ obavezno čuvajte u hladnjaku, a jednom odmrznutu više ne zamrzavajte.

Kako biste izbjegli eventualne nuspojave, matičnu mliječ uzimajte na sljedeći način: cijele godine uzima se mjesec dana, potom se radi pauza pa se opet konzumira jedan mjesec. Može se uzimati i u kontinuitetu tri mjeseca, ali ostatak godine se napravi pauza.

Nuspojave korištenja matične mliječi

Matična mliječ je sigurna za korištenje, no kod nekih ljudi može izazvati nuspojave poput proljeva, osipa, alergijskih reakcija, svrbeža, vrtoglavice, dezorijentiranosti, mučnine ili povraćanja. Ako ste alergični na pčelinje proizvode, budite posebno oprezni s uzimanjem matične mliječi te prvo provjerite hoće li izazvati kakvu neugodnu reakciju.

Navedeni simptomi obično traju do tjedan dana, ali ako potraju duže, prestanite s konzumacijom i obratite se svom liječniku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.