Često nas se potiče da konzumiramo što je više moguće voća i povrća na dnevnoj bazi ako želimo izbjeći liječnika. Ako se pitate koju voćku danas izabrati, razmislite o grožđu.
Naime, niz studija objavljenih u časopisu Foods otkrio je da ono može imati značajan pozitivan učinak na vaše zdravlje, osobito za ljude koji su inače skloni zapadnjačkoj prehrani bogatoj mastima, piše The Sun.
Poznato je da je grožđe bogato kemikalijama koje potiču crijevne bakterije i snižavaju kolesterol. Osim toga, ono sadrži visoku razinu antioksidansa koji mogu smanjiti rizik od mnogih bolesti, uključujući i više vrsta raka.
Antioksidansi djeluju tako da štite vaše tijelo od slobodnih radikala u tijelu, koji nastaju zbog upala, vanjskog zagađenja, izloženosti UV zračenju i dimu cigareta.
Istraživači su otkrili da antioksidansi u grožđu štite mozak od razvoja demencije na način da poboljšavaju funkciju neurona ili živčanih stanica.
Drugo istraživanje pokazalo je da konzumacija grožđa također može smanjiti rizik od bolesti masne jetre i može vam produžiti život za pet dodatnih godina.
Grožđe također može sagorjeti kalorije jer pomaže u jačanju metabolizma, otkrila je treća studija.
Istraživači sa Sveučilišta Western New England proveli su sve tri studije na miševima. Svi miševi u studijama hranjeni su hranom bogatom mastima koja se obično konzumira u zapadnim zemljama, a samo je polovica miševa dobivala dodatke grožđa.
Istraživači su potom usporedili mozak, jetru i metaboličko zdravlje miševa koji su dobivali dodatke grožđa s miševima koji nisu.
“To dodaje potpuno novu dimenziju staroj izreci – ono si što jedeš”, komentirao je koautor studije dr. John Pezzuto.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!