Istraživanja su pokazala da prethodno odbačeni nusproizvod proizvodnje maslinova ulja sadrži brojna svojstva korisna za zdravlje.
Maslinovo ulje – opisano kao “tekuće zlato” u Homerovoj “Ilijadi” – poznato je po svojim zdravstvenim prednostima. Ne samo da je ukusna, već je i protuupalna, dobra za crijeva, dobra za srce i može nam pomoći da se osjećamo sretnije i živimo dulje, piše Guardian.
Ali znanstvenici sada usmjeravaju pozornost na mutni, smeđi i prethodno odbačeni nusprodukt njegove proizvodnje – otpadnu vodu iz mlina za masline – i otkrili su da bi to mogla biti još moćnija superhrana.
Bolja i od samog ulja
Vode i vodenasti talog ostaju nakon što su masline samljevene i njihovo ulje odvojeno. Istraživanja su pokazala da mogu pomoći u oporavku nakon vježbanja, poboljšati metabolizam te imaju potencijal da pomognu kod nekih kardiovaskularnih i neuroloških stanja.
Nakon što su čuli reakcije uzgajivača maslina koji su otpadnu vodu počeli da piju iz zdravstvenih razloga, znanstvenike je to zaintrigiralo i počeli su sa istraživanjem. Po njima je ova tamna, gorka i zamućena tekućina jednako – a možda i više – hranljiva od dobivenog ulja.
Smatra se da otpadne vode iz proizvodnje maslinovog ulja sadrže najmanje 10 puta veću količinu fitohemikalija od ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a koje se smatra njihovim bogatim izvorom.
Talijanska znanstvenica Adriana Albini, prva Talijanka koja je izabrana u upravni odbor Američke organizacije za istraživanje raka, proučava je posljednjih 10 godina. Sa svojim timom provela je brojne studije o ekstraktu maslina i otkrila da on može biti od pomoći u prevenciji i liječenju određenih vrsta raka, uključujući rak pluća, prostate, debelog crijeva i dojke.
Pomoć u borbi protiv raka
“Jedina obrana biljaka je proizvodnja sekundarnih ili tercijarnih metabolita, koji štite od parazita. Mnogi od tih metabolita su otrovi i znamo da u određenim koncentracijama otrovi mogu biti terapeutski. Arsen, na primjer, može biti od pomoći u liječenju leukemije. Ideja je da nam ovi metaboliti mogu pomoći u obrani od raka. Ono što biljke koriste za svoje zdravlje možemo i mi za svoje“, zaključuje Albini.
Konzumiranje hrane bogate ovim korisnim kemikalijama biljnog porekla, poput one u mediteranskoj prehrani, povezano je sa smanjenim rizikom od razvoja bolesti.
Pronađen u maslinama i maslinovom ulju, hidroksitirozol bi, kako su pokazala istraživanja, mogao pomoći zdravlju mozga i srca, kao i smanjiti upale, što je dobro za cjelokupno zdravlje.
To je ono što je Albini ponajviše zainteresiralo za proučavanje otpadnih voda nastalih u proizvodnji maslinovog ulja, kao i njihove konzistencije.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!