Propolis se nerijetko naziva čudesnim lijekom koji može liječiti sve zdravstvene probleme. Poznat je kao prirodni antibiotik, a proizvode ga vrijedne pčele.
Sadrži preko 300 različitih ljekovitih spojeva od kojih su većinom oblici antioksidansa. Upravo ti spojevi su zaslužni za protuupalni efekt propolisa.
Ovo čudo prirode može se koristiti u obliku sirupa, masti, no najpoznatija je tinktura od propolisa. Tinkture su vrlo popularan ljekovit oblik biljaka za izradu kojih se koristi alkohol etanol. Obično se uzimaju kao dodaci prehrani kao prirodni lijek protiv zdravstvenih problema ili za generalno jačanje imuniteta.
Što je tinktura od propolisa?
Tinktura je tekući ekstrakt biljke, koncentrirani biljni preparat koji na maksimalan način koristi ljekovite sastojke biljaka. Za proizvodnju tinkture od propolisa se koristi alkohol koji se dodaje vodi ili uz jabučni ocat. Riječ je o tisućljetnoj metodi uz pomoć koje se izvlači ono najbolje iz ljekovitih biljaka. Razlog zbog kojeg se koristi alkohol za proizvodnju ove tinkture je taj što se najvažniji spojevi biljaka poput fitokemikalija najbolje rastvaraju upravo u alkoholu. Neke se fitokemikalije mogu rastvoriti samo u alkoholu.
Neke od prednosti tinkture od propolisa u odnosu na druge oblike biljnih preparata su te što je tinktura mnogo koncentriranija i tako jača. Ljekoviti sastojci tinktura se mogu bolje probaviti, a ulaze u krvotok vrlo brzo. Zbog korištenja alkohola pri proizvodnji, tinkture imaju dulji vijek trajanja od ulja i drugih proizvoda.
Propolis je biljna izlučevina koju skupljaju pčele s raznih pupoljaka, a koju luče pomoću enzima iz svojih žlijezda. U pčelinjoj zajednici se propolis stvara kako bi se zaštitila košnica od štetnih mikroorganizama. Propolisom premazuju pukotine te time dezinficiraju voštane stanice saća. Samo korištenje propolisa nam govori o razini ljekovitosti ovog posebnog biljnog spoja.
Za izradu tinkture propolisa potreban vam je drobljeni propolis i barem 96%-i etilni alkohol.
Za što pomaže tinktura od propolisa?
Tinktura od propolisa iznimno je ljekovita te ima imunostimulativno djelovanje na organizam. Obično je žutozelene ili crvenkaste boje, no može biti i tamne, gotovo crne boje. Boja propolisa će ovisiti o tome s koje su biljke pčele uzimale pelud. Okus samog propolisa zbog različitog peluda također može varirati. Najčešće je slatkast, no i miris i okus mu mogu biti dosta gorki.
Propolis obično sadrži smolu, pčelinji vosak, eterična ulja, cvjetni pelud te brojne vitamine, polifenole, flavonoide, minerale i organske kiseline. Istraživanja su pokazala da propolis, pa tako i tinktura propolisa sadrži više od 50 različitih tvari koje mogu aktivirati biološke centre u organizmu.
Flavonoidi spadaju među najvažnije sastojke ovih tinktura. To su pigmenti koji se u prirodnom obliku nalaze u kori drveta, voću i povrću. Bogati su antioksidantima te djeluju antibakterijski i protuupalno u našem organizmu.
Ljekovitost propolisa može se koristiti za brojne tjelesne tegobe. Obično se koristi tako da se 10-ak kapi (ili manje ako se radi o samo jačanju imuniteta) stavi u vodu, čaj ili drugu tekućinu. Pazite da je tekućina s kojom pijete tinkturu mlaka ili hladna, a ne vruća. Ako vam tako odgovara, možete ga ukapati direktno u usta, a u tom slučaju se preporučuje nanijeti ga ispod jezika i zadržati barem nekoliko sekundi prije gutanja.
Ovo su samo neka od svojstva i razlozi za korištenje tinkture od propolisa:
– liječenje bolesti respiratornog sustava
– liječenje upale grla jer bakterije u organizmu na njega ne stvaraju otpornost
– smanjuje crijevne tegobe i bolove
– pomaže kod upalne bolesti želuca i gastritisa
– ublažava simptome alergija poput kihanja, svrbeža očiju i nosa
– može ublažiti napadaje astme
– pomaže zdravlju kože (lišajevi na koži)
– smanjuje upalni herpes na usnama i intimnom području
– ubrzava oporavak kože nakon rana i opekotina
– pomaže kod bakterijskih infekcija
– ubrzava borbu protiv gljivica na noktima
– pomaže u zacjeljivanju rana na sluznici i usnoj šupljini
– pomaže zdravlje zubi tako da se koristi kao prevencija razvoja karijesa
– smanjuje upalnu bolest desni i oralne kandidijaze
– smanjuje loš zadah
– usporava rast stanica raka
– pozitivno utječe na hormonalnu neravnotežu
– generalno poboljšava imunitet
Tinktura od propolisa može se koristiti kao sredstvo pomoći kada tegobe već nastanu, ali i kao dodatak prehrani za jačanje imuniteta. Tinktura se može nanositi direktno na kožu, no preporučuje se ipak je malo razrijediti s barem par kapi baznog ulja kako ne bi pretjerano reagirala. Ovo se posebno odnosi na osjetljivu kožu sklonu alergijama.
Nuspojave tinkture od propolisa
Kod osoba koje nisu alergične na pčelinje proizvode do sada nisu zabilježene alergijske reakcije ili druge nuspojave korištenja tinkture od propolisa. Svakako se, s obzirom na visoku koncentraciju ovog biljnog preparata, za početak preporučuje koristiti ga u manjoj količini. Nuspojave se ne bi trebale dogoditi ako se tinktura koristi u propisanoj količini.
Tinkturu od propolisa, pa i druge tinkture, trebale bi izbjegavati trudnice, dojilje i djeca mlađa od 16 godina. Ne preporučuje se kod srčanih bolesnika niti drugih osoba koje uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi. Nije pogodan niti za osobe koje boluju od bolesti jetre.
Iako tinktura može pomoći kod respiratornih poteškoća, osobe koje boluju od takvih bolesti ili astme bi trebale biti posebno osjetljive i koristiti je samo uz prethodno savjetovanje s liječnikom.
Recept za tinkturu od propolisa
Za recept za tinkturu od propolisa će vam biti potreban etilni alkohol od barem 90% te oko 300 grama drobljenog propolisa. Koristiti se mogu i zrnca propolisa. Omjer alkohola za tu količinu propolisa je oko 0,80l. Računajte da na oko 100 grama propolisa trebate oko 400ml etilnog alkohola. Etilni alkohol možete kupiti u ljekarnama, ali je bitno da birate alkohol za unutarnju konzumaciju.
Izrada tinkture je vrlo jednostavna. Ako propolis nije u prahu, prvo ga stavite u zamrzivač pa ga sameljite u prah. Drobljeni propolis prelijte etilnim alkoholom i stavite u tamnu staklenu bocu koju možete dobro zatvoriti. Ostavite tako da odstoji barem mjesec dana na tamnom mjestu i obavezno je promućkajte barem jednom dnevno.
Nakon barem 30 dana tekućinu procijedite kroz gustu gazu i ponovno prebacite u staklenu i tamnu bocu. Na ovaj način ćete dobiti 15% tinkturu propolisa. Možete ju čuvati na sobnoj temperaturi.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare