Istraživači s Medicinske škole North Sichuan u Kini otkrili su poveznicu između prisustva bubrežnih kamenaca i konzumacije slatke hrane i gaziranih pića.
Njihovo istraživanje temelji se na analizi zdravstvenih informacija i prehrambenih navika 28.000 stanovnika Sjedinjenih Američkih Država. Rezultati istraživanja ukazuju na značajnu povezanost: ljudi koji su konzumirali značajne količine dodanog šećera imali su 39 posto veće šanse za razvoj bubrežnih kamenaca.
Dijetetske smjernice navode da odrasle osobe ne smiju premašiti 30 grama šećera dnevno. Ovo je osobito važno s obzirom na to da su bubrežni kamenci ozbiljno zdravstveno stanje koje može zahvatiti jedan ili oba bubrega, a češće pogađa osobe između 30 i 60 godina. Obično se stvaraju unutar bubrega ili uretera i mogu uzrokovati jaku bol, pa čak i dovesti do infekcija ili zatajenja bubrega ako se ne liječe pravilno. Ova bolest je svrstana među 20 najbolnijih medicinskih stanja.
Također je primijećeno da su prethodna istraživanja identificirala pretilost, dehidraciju i dijabetes kao čimbenike koji povećavaju rizik od razvoja bubrežnih kamenaca. S druge strane, pretjerana konzumacija hrane može pridonijeti pretilosti ili dijabetesu tipa 2.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.