Zapostavljene “zlatne” pahuljice koje imaju okus po siru, a poboljšavaju okus svakog slanog jela

Zdravlje 18. lis 202409:01 0 komentara
dvije zdjelice s tjesteninom i sirom na mramornoj ploči
Pexels / Ilustracija

Jeste li ikada čuli za prehrambeni kvasac? Ne, ne mislimo na one kocke običnog kvasca te instant praške od kojih se mijesi tijesto za kruh, pizze i peciva, već deaktiviranu jestivu verziju koja se prodaje kao dodatak prehrani i začin što poboljšava okus brojnih jela.

Prehrambeni kvasac je proizvod biljnog porijekla koji nastaje od gljivica Saccharomyces cerevisiae. Na police trgovina dolazi u obliku žućkastih pahuljica ili praška. Karakterizira ga ugodan orašast okus s nježnim sirnim notama zbog čega se često koristi u pripremi umaka za tjesteninu i rižota, povrtnih pirea, kremastih juha i slična jela.

Odličan izvor proteina biljnog porijekla

Prehrambeni kvasac je odličan izvor proteina biljnog porijekla – u 100 grama može se naći i do 45 grama bjelančevina, a sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina zbog čega je nezaobilazan dio prehrane vegana i vegetarijanaca.

Obiluje vitaminima B kompleksa koji poboljšavaju pamćenje, smanjuju stres i znakove umora, reguliraju probavu, ali i igraju važnu ulogu u zdravlju kardiovaskularnog sustava. Prehrambeni kvasac je i dobar izvor beta-glukana – spoja koji osnažuje imunitet tijela, a obuhvaća i minerale poput željeza, cinka, mangana i selena.

Gdje kupiti prehrambeni kvasac?

Prehrambeni kvasac se u Hrvatskoj uglavnom prodaje u trgovinama zdrave hrane i pripadajućim im webshopovima, prenosi Pun kufer.

Cijena mu varira ovisno od proizvođača i mjesta na kojima ga kupujete, a u prosjeku se prodaje po cijeni od 2 do 3 eura za 100 grama. Imajte na umu da nije svaki prehrambeni kvasac isti – neki imaju izraženiji i finiji okus od drugih, a viša cijena ne mora nužno značiti i ukusniji proizvod.

Kako koristiti prehrambeni kvasac?

Zbog sirastog okusa prehrambeni kvasac se često koristi umjesto parmezana ili u pripremi biljne verzije ovoga sira te posipa na gotova jela od tjestenine, krumpira i riže.

Umiješati ga možete i u različite umake, variva i juhe. Najbolje bi to bilo napraviti na kraju kuhanja kako se njegov delikatan okus ne bi u potpunosti izgubio tijekom termičke obrade.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!