Neke vrste žitarica sadrže manji udio ugljikohidrata od ostalih, najviše zbog količine vlakna koja su zdrava za ljudsko tijelo i probavu.
Različite vrste prehrane s ograničenim unosom ugljikohidrata u posljednje vrijeme dobivaju sve veću popularnost. Svima im je zajedničko ograničavanje, smanjivanje ili izbacivanje ugljikohidrata. Mnogi misle da će u slučaju ograničavanja ili smanjivanja unosa ugljikohidrata morati u potpunosti izbaciti žitarice, no to je daleko od istine.
Neke vrste žitarica sadrže manji udio ugljikohidrata od ostalih, najviše zbog količine vlakna koja su zdrava za ljudsko tijelo i probavu, piše HealthLine, a prenosi net.hr.
Zob
Zob je s razlogom posljednjih godina postala vrlo popularna namirnica. Vrlo je hranjiva, a sadrži i veliku količinu vlakana. Ako skuhamo porciju od 80 grama zobi, ona sadrži 23 grama ugljikohidrata i 4 grama vlakna.
Kvinoja
Iako je tehnički pseudožitarica, kvinoja se najčešće jede jednako kao i ostale žitarice. Puna je antioksidansa koji štite od upala i kroničnih bolesti. Ako gledamo porciju od 180 grama, imat će oko 34 grama ugljikohidrata.
Također je dokazano da je kvinoja jedna od jedinih biljaka koja ima potrebne aminokiseline kako bi sadržavala potpune bjelančevine, što je čini odličnim izvorom proteina za vegane.
Proso
Proso je vrsta drevne žitarice koja se uzgaja diljem svijeta, a bogat je vitaminima te mineralima.
Kao i druge cjelovite žitarice, proso je bogat antioksidansima, koji prema nekim istraživanjima pomažu pri sprječavanju dijabetesa tipa 2.
Proso je također dobar izvor vlakana i ima relativno malo ugljikohidrata, 174 grama kuhanog prosa sadrži oko 2 grama vlakana i samo 39 grama ugljikohidrata.
Ječam
Ječam je žitarica koja je odavno poznata na našim prostorima. Odličan je izvor selena i magnezija, pa i cinka te raznih vitamina.
Porcija od 170 grama sadrži oko 40 grama ugljikohidrata i 6 grama vlakna. Stručnjaci preporučuju jedenje ječma s ljuskom zbog njegovih dodatnih zdravstvenih benefita naspram onog bez ljuske.
Kus Kus
Kuskus je proizvod od prerađenih žitarica koji se obično pravi od durum pšenice. Često se koristi u bliskoistočnim jelima, a u porciji od 157 grama sadrži oko 35 grama ugljikohidrata i 2 grama vlakana.
Također sadrži dobar udio selena, elementa koji ima ključnu ulogu u zdravlju srca, štitnjače i dobro utječe na imunitet.
Pir
Također popularan posljednjih godina, pir je cjelovita žitarica koju istraživači povezuju sa smanjenim rizikom od određenih vrsta raka ali i dijabetesa tipa 2.
Jedna porcija kuhanog pira od 194 grama sadrži oko 43 grama ugljikohidrata i nešto više od 7 grama vlakna.
Bulgur
Bulgur je vrsta žitarice koja se obično pravi od zdrobljenih zrna pšenice. Mnogima je nepoznata, a može se jesti na brojne načine, primjerice kao zamjena za rižu, u salatama ili pak kao kaša.
Vrlo je hranjiv, sadrži željezo, vitamin B i magnezij, a 182 grama kuhanog bulgura sadrže samo 26 grama ugljikohidrata i iznenađujućih 8 grama vlakana.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!