Neka preliminarna istraživanja sugeriraju da dijeta s visokim udjelom šećera povećava razinu šećera u krvi, povećavajući slobodne radikale i spojeve koji potiču upalu. S vremenom, previše šećera povećava rizik od pretilosti, povećava rizik od dijabetesa, a može povećati i rizik od razvoja stanja poput određenih karcinoma i kroničnih bolesti poput bolesti srca, kaže nutricionistica Brigitte Zeitlin.
Kada govorimo o tome koliko je šećera dnevno previše, odgovor nije posve jasan. Najnovije prehrambene smjernice preporučuju da dodani šećeri ne čine više od 10 posto dnevnih kalorija. To je oko 38 grama ili 10 čajnih žličica za žene čija prehrana sadrži 1500 kalorija ili 50 grama (13 čajnih žličica) za muškarcečija prehrana sadrži 2000 kalorija.
Američko udruženje za srce i Svjetska zdravstvena organizacija smatraju da te količine trebaju biti i manje: 25 grama (6 čajnih žličica) dnevno za žene i 36 grama (9 čajnih žličica) dnevno za muškarce.
Ovo su neki znakovi koji mogu ukazati na to da unosite previše šećera.
Probavni problemi
Neka istraživanja sugeriraju da šećer može smanjiti raznolikost zdravih bakterija u crijevima u roku od samo tjedan dana, usporavajući pritom probavni sustav.
Hrana prirodno bogata vlaknima ima pozitivan utjecaj – a ljudi koji jedu puno šećera općenito ne jedu puno vlakana, kaže nutricionistica Karen Ansel.
Akne
Dok stručnjaci kažu da akne nemaju nikakve veze s prehranom za veliku većinu ljudi, neke studije povezuju izbijanje akni s prekomjernom konzumacijom slatke hrane.
U teoriji, kaže Ansel, šećer povećava proizvodnju hormona — posebno androgena — koji su povezani s upalnim hormonskim aknama, koje se obično pojavljuju oko čeljusti i usta, dermatolog kaže Bruce Robinson.
Promjene raspoloženja
Neka istraživanja povezuju šećer s promjenama u raspoloženju, poput depresije. Naime, šećer može utjecati na neurotransmitere u vašem mozgu koji reguliraju vaše raspoloženje. Šećer uzrokuje rast hormona “dobrog osjećaja” serotonina.
Nakon nekog vremena, slijedi pad raspoloženja pa se možete osjećati mrzovoljno, nervozno i umorno.
Problemi sa spavanjem
Pojedete li kolač ili neki slatkiš netom prije odlaska u krevet, to može uzrokovati probleme sa spavanjem. Možete vam biti teško zaspati, a ako i zaspete, nećete se dobro naspavati ni probuditi odmorni jer vam tijekom noći opada šećer u krvi, pojašnjava Ansel.
Karijes
Šećer je glavni uzročnik karijesa. Šećer hrani bakterije u usnoj šupljini, proizvodeći kiseline koje se troše na zubnoj caklini, što dovodi do karijesa.
Nadutost
Hrana bogata šećerom može uzrokovati nadutost, piše Eat this. Također je važno napomenuti da ako ste osjetljivi na šećere kao što su fruktoza (šećer u voću) i laktoza (u mliječnim proizvodima), mogu se javiti i drugi simptomi koji su uobičajeni za osobe koje imaju problema s nepravilnim pražnjenjem crijeva.
Povišen krvni tlak
Šećer je lošiji za vaš krvni tlak od soli, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Open Heart. Preharan s visokim udjelom saharoze u samo nekoliko tjedana može povećati i sistolički i dijastolički krvni tlak. Druga studija British Journal of Nutrition pokazala je da se za svaki napitak zaslađen šećerom rizik od razvoja hipertenzije povećava za osam posto.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!