'S višim PDV-om smo na gubitku čak i uz poskupljenje usluge'

Ekonomija 10. stu 201608:14 > 08:16
Pixabay

Predstavnici Ceha primorsko-goranskih ugostitelja i turističkih djelatnika svoje će argumente protiv povećanja PDV-a sa sadašnjih 13 na 25 posto danas prezentirati saborskom Odboru za turizam.

Kako doznaje Novi list od predsjednika ovog Ceha Igora Stangera, zasad će se nastojati razgovorom i argumentima boriti protiv ovakvog prijedloga porezne reforme u kojoj PDV u ugostiteljstvu »skače« na 25 posto.

Prosvjedna akcija u vidu zatvaranja svih lokala na nekoliko sati i dalje stoji kao opcija, ali na jučerašnjem sastanku nije se preciznije razmatrao točan termin, već je u fokusu bio današnji sastanak s članovima saborskog Odbora za turizam te pripreme za Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika, koji bi se od 27. do 29. studenog trebao održati u Splitu i na kojem će zasigurno glavna tema svih rasprava i zaključaka biti najavljeno povećanje PDV-a na hranu i piće.

U Cehu primorsko-goranskih ugostitelja i turističkih djelatnika napravili su i analizu učinka ovakvog porasta stope PDV-a koji će, kako tvrde, ugroziti egzistenciju brojnih obrtnika-ugostitelja.

Za primjer su tako uzeli virtualni ugostiteljski objekt koji posluje u Rijeci, uz zadane parametre od 6.500 kuna mjesečne najamnine, tri zaposlena i dnevni promet od 300 makijata po cijeni od 8 kuna. Njihova računica iskazuje da vlasnik ovog pojednostavljenog objekta, nakon što od cijene makijata od 8 kuna odbije sve troškove koje ima, ima zaradu od 0,63 kune po svakoj kavi. U opciji PDV-a od 25 posto, njihov izračun iskazuje da bi, uz zadržavanje postojeće cijene makijata od 8 kuna, to generiralo dodatno opterećenje od 67 lipa po kavi, odnosno neto gubitak od 4 lipe po kavi ili na godišnjoj razini 4.380 kuna vlasniku ovakvog objekta.

Istovremeno, povećanje cijene na 9 kuna rezultiralo bi padom prodanih kava za 12 posto.

U dokumentu, koji su dostavili saborskim zastupnicima, Ceh primorsko-goranskih ugostiteljskih djelatnika pozabavio se i odgovorom na argument kontra strane, a to je da cijene ugostiteljskih usluga nakon rasterećenja i promjene stope PDV-a, prvo na 10, a potom na 13 posto, nisu značajnije pale. Ističu kako takav argument treba sagledati u širem vremenskom razdoblju i činjenici da cijene usluga u ugostiteljstvu nisu bitnije rasle u posljednjih deset godina, premda su ulazni troškovi materijala, režija, najma i plaća pritom značajno poskupjeli. Drugim riječima, inflacija im je pojela tu razliku u cijeni koju je snižena stopa PDV-a balansirala.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.