Zašto je kava tako poskupjela?

Ekonomija 13. kol 202408:51 0 komentara
Šalica kave
Pixabay/Ilustracija

Kava je svugdje poskupjela, pokazuju to podaci europske agencije za statistiku.

U Rimu, Milanu ili Napulju, jutarnji ritual bio je da radnici žure u svoj bar u susjedstvu po šalicu kave od 1 € prije nego što krenu na posao. Ali, ova navika je posljednje vrijeme poskupjela . Espresso sada košta oko 1,20 eura u Italiji.

Ali, nije samo Italija u pitanju. Kava je svugdje poskupjela, pokazuju to podaci europske agencije za statistiku.

Razloga je mnogo. Prvo, tu je inflacija, zbog koje si je gotovo sve teže priuštiti. Ali, tu su i drugi faktori, piše Politico.

Napadi podvodnim dronovima

Jemenski pobunjenici Huti gađaju teretne brodove u Crvenom moru. Pomorstvo se sve više preusmjerava oko Rta dobre nade u Južnoj Africi. To znači duže vrijeme transporta i veće troškove. Tvrtka za pomorski promet Maersk priopćila je kako očekuje da će se poremećaji nastaviti u trećem tromjesečju godine.

To je utjecalo na cijenu kave iz Vijetnama – najvećeg svjetskog proizvođača sorte kave Robusta.

Političari u Bruxellesu

Pravila EU-a za borbu protiv krčenja šuma stupaju na snagu krajem godine. Prema uredbi o proizvodima bez krčenja šuma, proizvođači kave moraju potvrditi da njihova proizvodnja nije pridonijela gubitku vegetacije.

Proces prikupljanja podataka je opsežan i skup. Tvrtke također nisu sigurne kako će se točno pravila provoditi, što stvara nesigurnost i može dodatno povećati cijene.

Staromodna ekonomija, klima novog stila

Kava se na međunarodnom tržištu prodaje u dolarima. Nedavno jačanje američke valute u odnosu na euro učinilo ju je skupljom za kupce u Europi.

Zatim, tu su klimatske promjene, koje mogu utjecati na sva prirodna dobra.

“Kava se, kao i svi usjevi, suočava sa sve većim izazovima klimatskih promjena”, rekao je Christopher B. Barrett, ekonomist i profesor poljoprivrede na Sveučilištu Cornell u New Yorku.

Arabica najbolje raste u uskom temperaturnom rasponu. Dugotrajna toplina šteti usjevu i smanjuje produktivnost.

Težak posao

. Neravan i uzvišen teren na kojem biljka raste otežava mehanizaciju. Za razliku od većine uobičajenih poljoprivrednih kultura, kava ima dugi ciklus rasta, kojemu su potrebne tri do četiri godine da sazre.

To znači da farmeri nisu u mogućnosti brzo promijeniti usjeve ili posaditi više kave kako bi odgovorili na promjene u potražnji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!