Zašto je hrana tako skupa? “U Hrvatsku je došla turistička sezona…”

Ekonomija 02. kol 202318:28 0 komentara

Ekonomist i novinar portala Index.hr Branimir Perković u Dnevniku N1 televizije razgovarao je s našom Veselom Šegvić o visokim cijenema prehrambenih, ali i drugih proizvoda.

“Jedino opravdanje visine cijena je što se po tim cijenama nešto može prodati. Činjenica je da zadnjih nekoliko mjesci potražanja realna raste i u toj situaciji trgovci nemaju poticaj da počnu snižavati cijene”, istaknuo je Perković.

“U većini eurozone, inflacija, tj. rast cijena hrane usporava, a u SAD-u padaju cijene. U Hrvatsku je došla turistička sezona koja dovodi do rasta potražnje i to utječe na zaustavljanje pada cijena ili rast u ovom slučaju. Trgovci nemaju poticaja ni razloga da spuštaju cijene”, kazao je.

Perković dodaje da je na otocima i mjestima uz obalu potražnja limitirana geografskom stavrnošću. “Tu imaju puno veći prostor za stavljati više cijene, manja je konkurencija, više je turista koji su navikli na više cijene na zapadu.”

“Zbog efekta tzurizma lakše se podižu cijene na obali nego recimo u Slavoniji”, dodaje.

Navodi da Vlada ne može tu puno toga napraviti. “Hrvatska ima problem s rastom cijena hrana, i prije covida i eura su cijene bile veće nego u okolnim državama i EU s obzirom na standard i plaće.”

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!