Oglas

Čili grah s mljevenom junetinom: Recept za savršeni jesenski ručak

author
N1 Info
25. lis. 2023. 08:43
Unsplash_čili, chili, chilli,
Unsplash / Ilustracija | Unsplash / Ilustracija

Kada se temperature spuste u termometru u Sjedinjenim Američkim Državama, a posebno u Teksasu, jede se čili grah s mljevenim mesom. Riječ je o finom jelu na žlicu koje je nadahnuto meksičkim chili con carneom.

Oglas

Ovo varivo od graha i mljevene junetine sljubljuje se s gustim umakom od rajčice, ali i ljutim papričicama. Najbolje rezultate dobit ćete ako pomiješate nekoliko vrsta graha, ali i svježe te sušene feferone, piše Pun kufer.

Ako niste ljubitelj ljute hrane, upotrijebite manje ljutih papričica i iz njih definitivno uklonite koštice.

Poželjno bi bilo grah skuhati samostalno od suhih zrna, ali ako nemate vremena za ovu kulinarsku pustolovinu poslužiti se možete i onim iz konzerve.

Sastojci za čili grah s mljevenom junetinom



  • 800 ml pasate od rajčice

  • 800 g rajčice u komadu

  • 750 g kuhanog graha (bijeli, smeđi, šareni)

  • 500 ml goveđeg temeljca

  • 450 g mljevene junetine

  • 150 g kukuruza šećerca

  • 3-4 češnja češnjaka

  • 2-3 blagih, blago ljutih ili ljutih feferona

  • 1 luk

  • 1 štapić cimeta

  • 1 žlica timijana

  • 1 žlica ružmarina

  • biljno ulje za pirjanje

  • sol i papar po želji


Priprema čili graha s mljevenom junetinom


Zagrijte u velikom loncu nešto ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk dok ne omekša. Za to će vam biti potrebno oko tri minute. Dodajte i nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno još oko jedne minute.

U lonac dodajte mljeveno meso i pirjajte ga sve dok ne dobije smeđu boju. Za to će vam biti potrebno pet do deset minuta.

Dodajte kuhani grah, kukuruz šećerac i sve zajedno podlijte s pasatom i komadićima rajčice te goveđim temeljcem.

Začinite grah s nasjeckanim čili papričicama, timijanom, ružmarinom, soli i paprom. Dodajte i štapić cimeta.

Kada tekućina zavrije smanjite temperaturu, poklopite lonac i kuhajte sve zajedno barem pola sata. Idealno bi bilo da se čili kuha i do dva sata kako bi se okusi sljubili.

Izvadite cimet iz lonca prije posluživanja. Poslužite čili grah topao s kriškom domaćeg kruha.

Dobar tek!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama