Namirnice koje se vrlo brzo pokvare: Razvije se bakterija koja može biti opasna po život

Cooking 08. lis 202420:15 0 komentara
Pohana Riža
Unsplash

Ponekad kad se vratimo kući iz restorana ostavimo svoju hranu na kuhinjski pult te ona ostane tamo cijelu noć. Prije nego što tu hranu pojedemo sljedeći dan potreban je oprez jer bi mogli biti u potencijalnoj opasnosti.

“Sindrom pohane riže”

Školovana kuharica i jedna od urednica portala HuffPost, Kristen Aiken otkrila je u intervju za spomenuti portal koje su potencijalne opasnosti nepravilnog skladištenja hrane.

Najšokantniju stvar koju je Aiken otkrila jest da su neke uobičajene namirnice posebno opasne kada ih se ostavi van preko noći – a njihova konzumacija je čak znala dovesti i do smrtnih slučaja.

“Kolokvijalni naziv za ovo je “sindrom pohane riže”, ali se zapravo odnosi na gotovo sve tjestenine i riže”, rekla je Aiken upozorivši na slučaj mladog Belgijca koji je umro nakon što je konzumirao špagete s crvenim umakom koji je pet dana stajao u kuhinji na sobnoj temperaturi.

Autopsijom je otkriveno da su u njegovom tijelu bile prisutne visoke razine bakterije bacilus cereus.

“Riječ je o priličnu uobičajenoj bakteriji koja se nalazi u većini namirnica i većinu nas ne čini bolesnima. To je bakterija koja počinje kao spora koja je neaktivna. Nakon što sporu zagrijete tijekom kuhanja može se aktivirati i otpustiti toksine. Što hrana dulje stoji na sobnoj temperaturi, to se bakterije više razmnožavaju.”

Spore ovih bakterija se većinom povezuju uz rižu i tjesteninu, no mogu se pronaći i u mesu i siru. Spore su posebno rizične jer su otporne na toplinu i mogu se samo “eliminirati” tretmanom na visokoj temperaturi. Toksini koje spore proizvode ne mogu se uništiti toplinom.

Smrt zbog konzumacije škrobne hrane koja je ostavljena na sobnoj temperaturi je rijetka ali može se dogoditi. Vjerojatnije je da će konzumiranje nepropisno spremljene hrane izazvati klasične simptome trovanja hranom poput povraćanja ili proljeva koji bi trebali nestati za nekoliko dana.

Zbog toga Aiken preporučuje da ostatke riže i tjestenine — i svu ostalu hranu — stavite u hladnjak ili zamrzivač što je prije moguće kako biste izbjegli potencijalne probleme.

“Hranu na sobnoj temperaturi ne bi trebali ostavljati dulje od dva sata jer se tada bakterije počinju razmnožavati”, dodala je Aiken.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!