Kako lako osušiti rajčice i što sve od njih možete napraviti

Cooking 20. kol 202421:49 0 komentara
sušene rajčice
PIxabay / Ilustracija

Iako se sušene rajčice smatraju pravom delikatesom, mali broj ljudi odlučuje se osušiti ih tijekom ljeta i opskrbiti se zalihama za hladniji dio godine.

Ako i sami volite suhe rajčice, iskoristite sezonu sočnih plodova na najbolji način i osušte ih u pećnici. Možete ih osušiti i na suncu ili u dehidratoru.

Što napraviti od sušene rajčice?

Ovako pripremljena rajčica prava je delikatesa i bit će sjajan dodatak raznim jelima poput tjestenine, salata, variva, pizze, a možete je dodati i u namaze od sira, mljevenih oraha, humus…

Kombinacije su beskonačne jer se ova namirnica savršeno uklapa uz razne arome, a svojom neobičnom teksturom svako jelo podiže na višu razinu.

Kako čuvati sušenu rajčicu

Najbolji način za čuvanje domaće sušene rajčice je u čistoj, čvrsto zatvorenoj tegli s maslinovim uljem u frižideru.

Možete dodati i nekoliko češnjeva češnjaka za dodatni okus.

Na ovaj način će sušene rajčice trajati do dva mjeseca, a vi ćete dobiti i ukusno ulje koje možete koristiti i nakon što pojedete rajčicu. U zamrzivaču sušene rajčice mogu trajati i do tri mjeseca.

Kako osušiti rajčice?

Sastojci

2 kg rajčice

soli po želji

Priprema

Zagrijte pećnicu na 95 stupnjeva.

Operite i prepolovite rajčice, nježno maknite sjemenke.

Rajčice stavite na pleh za pečenje i posolite po želji.

Stavite na sušenje u zagrijanu pećnicu. Provjerite nakon četiri sata, a zatim svakih sat vremena. Osušene rajčice trebale bi i dalje biti elastične.

Korisni savjeti

Što su rajčice veće, proces sušenja će duže trajati.

Cilj je da se oslobodite što veće količine tekućine, tako da je najbolje početi s nekim ne tako sočnim rajčicama.

Ne zaboravite posoliti rajčice jer sol će, uz to što daje dodatni okus, pomoći i u uklanjanju viška tekućine, piše All Recipes.

Jednostavni recepti

Jedan od načina kako možete iskoristiti sušene rajčice za brz obrok jest da ih složite na hrskavu krišku kruha sa sirom i bosiljkom.

Pospite sve mljevenim crnim paprom i solju i prelijete maslinovim uljem, prenosi Danas.

Dobar tek!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!