Mnogi ju zaobilaze, a kažu da je ovo “najmoćnija” mahunarka

Cooking 04. ruj 202413:01 0 komentara
Pexels

Leća je najmoćnija mahunarka zbog bogatih izvora kalija, željeza, cinka, magnezija, fosfora, kalcija, proteina biljnog podrijetla i brojnih drugih sastojaka.

Odlična je namirnica za sve pobornike zdravih stilova života. Posebno preporučena za trudnice, mame koje doje, djecu u razvoju, dijabetičare. Ako dojite, a beba ima manje od 3 mjeseca, pratite nakon jela 24 sata. Ako se kod bebe javljaju grčevi, odložite ovu namirnicu na par mjeseci, piše Krstarica.

Najmoćnija mahunarka

U usporedbi s drugim mahunarkama, leća ima najveći postotak netopivih vlakana. Posebnost škroba leće ogleda se u njegovoj sposobnosti da se sporo probavlja, pa je leća namirnica dobra za dijabetičara. Uspoređujući leću s drugim mahunarkama, poput graška, slanutka, graha… sastav leće daleko je bogatiji polifenolima.

Između ostalog, polifenolni spojevi leće imaju veliku ulogu u održavanju razine šećera u krvi. Sve veći broj istraživanja pokazuje da konzumacija polifenola može igrati vitalnu ulogu u zdravlju reguliranjem metabolizma, težine, kroničnih bolesti i proliferacije stanica.

Flavonoidni spojevi u sastavu leće poznati su po svom snažnom antioksidativnom djelovanju.

Koliko se dugo kuha leća?

Bilo da je leća crvena, žuta, bijela, crna, zelena, ružičasta ili smeđa, priprema se brzo i jednostavno (narančasta leća kuha se 25 minuta, a zelena 45 minuta).

Leća se ne smije prekuhati, treba biti mekana, nepromijenjenog oblika i ne smije se odvajati ovojnica. U varijantama s već skinutom ljuskom (žuta, crvena, bijela) leća tijekom kuhanja postaje kašasta. Imajte na umu da omot sadrži mnoge vrijedne sastojke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!