Nedjeljni klasik: Za ručak pripremite pečenu piletinu s povrćem i daškom Mediterana

author
N1 Info
26. sij. 2025. 10:04
piletina, pile, meso, kokoš, pečeno pile,
Pixabay / Ilustracija | Image by <a href="https://pixabay.com/users/goumbik-3752482/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=2879417">Goumbik</a> from <a href="https://pixabay.com/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=2879417">Pixabay</a>

Nedjelja je idealan dan za okupljanje obitelji i uživanje u toplom, ukusnom obroku. Umjetnu inteligenciju pitali smo da nam predloži recept za nedjeljni ručak, a nastavku ga dijelimo s vama.a

Pečena piletina s povrćem i mediteranskim začinima savršeno spaja bogatstvo okusa i jednostavnu pripremu. Ovo jelo donosi dašak Mediterana na vaš stol, a priprema je toliko jednostavna da ćete imati više vremena za opuštanje i druženje. Isprobajte ovaj recept koji kombinira sočnu piletinu, mirisne začine i raznoliko povrće koje se topi u ustima!

Recept za pečenu piletinu s povrćem i mediteranskim začinima


Sastojci (za 4 osobe):


1 cijelo pile (ili 4 pileća batka i zabatka)
4 srednja krumpira
2 mrkve
1 crvena paprika
1 tikvica
1 glavica crvenog luka
4 režnja češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
Sok od 1 limuna
1 žlica suhog origana
1 žlica suhog timijana
1 žličica ružmarina
Sol i svježe mljeveni crni papar po želji

Priprema


Pile operite, osušite i premažite maslinovim uljem. Utrljajte sol, papar, origano, timijan i ružmarin. Povrće očistite i narežite na komade slične veličine kako bi se ravnomjerno ispeklo.

U duboku posudu za pečenje stavite povrće (krumpir, mrkvu, papriku, tikvicu, luk i češnjak). Prelijte ga s malo maslinovog ulja, dodajte sol i papar te dobro promiješajte.
Pile položite na povrće i zalijte sokom od limuna.

Pećnicu zagrijte na 200°C. Posudu pokrijte aluminijskom folijom i pecite 45 minuta.

Nakon 45 minuta, maknite foliju i nastavite peći još 30 minuta, dok pile ne dobije zlatno-smeđu koricu, a povrće omekša.

Piletinu narežite na komade, poslužite s pečenim povrćem i prelijte sokom iz posude. Uz jelo možete dodati i zelenu salatu kao lagani prilog.

Uz ovaj jednostavan, ali bogat ručak, nedjelja će biti još toplija i ugodnija. Dobar tek!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama