Pita je naročito aromatična zbog češnjaka, osvježavajuća i izdašna.
Sastojci:
500 gr. kora za pitu
– Punjenje za kore
7 žlica brašna
1/2 kocke sirovog kvasca
125 gr. margarina
300 ml. vode
-Premaz za samsu
2 dl. kiselog vrhnja
2 dl. jogurta
4-5 češnja češnjaka
Soli po ukusu
Priprema
Gotove kore premazivati spremljenom smjesom od brašna, vode, kvasca i margarina. Smjesa ne treba biti gušća od smjese za palačinke i potrebno je do 2 žlice smjese po jednoj kori.
Koru uviti u rolat i zaviti u rolicu. To ponoviti sa svakom korom, tako da bude oko 15 do 20 pitica od 500 gr. gotovih kora. Kore poredati u pouljenom plehu i peći na temperaturi 220 stepeni oko pola sata.
Dok se samsa peče, pripremite premaz za pitu: vrhnje, jogurt, nasjeckan ili izgnječen češnjak, sol, pomiješajte i kad pita porumeni prelijte je premazom pa je ponovo vratite u pećnicu da se dopeče još desetak minuta.
Dobar tek!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!