Recept za izvrnuti kolač sa šljivama: Starinski okus, ali i neki novi sastojci

Cooking 10. ruj 202417:26 0 komentara
Pexels

Donosimo recept Marine Minko za jednostavan i sočan "izvrnuti" kolač sa šljivama.

“U ovom sam receptu odlučila kombinirati još neke sastojke koji me na neki način asociraju na starinske recepte, na domaću i zdravu seosku kuhinju koju od milja nazivamo bakinom”, kaže Mare, ali neke je tradicionalne sastojke zamijenila danas lako dostupnim zdravijim alternativama, prenosi Pun kufer.

U biskvitu su se tako našli zobeno brašno i zobeno mlijeko, batat i maslinovo ulje, a rezultat je sjajan. Količina sastojaka u receptu predviđena je za okrugli kalup veličine 20 centimetara.

Sastojci:

– 100 g pšeničnog brašna

– 100 g zobenog brašna ili pahuljica (samo ih kratko usitnite u blenderu da postanu brašno)

– 130 g oraha, mljevenih

– 100 g integralnog ili kokosovog šećera

– 210 ml zobenog mlijeka

– 100 g narančastog batata, pire

– 1 žlica maslinovog ulja

– 2 žlice limunovog soka

– 1 prašak za pečenje

– 1/2 čajne žličice sode bikarbone

– 1/2 čajne žličice soli

– 10 – 15 šljiva

– 2 žlice javorovog sirupa, po želji

Priprema:

1) Na samom početku pripremite pire od batata te, ako koristite cijele orahe i zobene pahuljice, sameljite ih u blenderu. Možete ih samljeti zajedno, dapače.

2) Šljive operite i očistite od koštica te ih narežite na četvrtine u obliku kriški.

3) Pomiješajte suhe sastojke – pšenično brašno, mljevene orahe, zobeno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.

4) U posebnoj posudici promiješajte i mokre sastojke – pire od batata, maslinovo ulje, zobeno mlijeko i sok od limuna.

5) Pećnica neka bude ugrijana na 180 stupnjeva, a kalup obložen papirom za pečenje.

6) Na dno kalupa složite kriške šljiva tako da popunite cijelu površinu. Po želji možete pokapati javorovog sirupa, ako volite i želite slađi kolač.

7) Tek kad ste posložili šljive, pomiješajte suhe i mokre sastojke u jednoj posudi. Sada je pravo vrijeme za to jer će kiselina iz mokrih sastojaka odmah početi djelovati na sodu bikarbonu i prašak za pečenje, a ne želite da se ta reakcija odvije puno prije nego je kolač spreman za pećnicu.

8) Kad ste dobro promiješali sve sastojke za biskvit, ulijte smjesu u kalup na šljive i stavite u pećnicu na 30 – 40 minuta. Provjerite je li biskvit pečen ubadanjem štapića.

9) Malo ohladite, odvojite nožem od bočne strane kalupa, poklopite tanjurom za posluživanje i okrenite kolač na tanjur.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!